blog.santanderconsumerbank
person holding coins
18/03/19
2 Minuten Lezen
The Motley Fool
5 trucjes waarmee je écht geld spaart

Je zou kunnen sparen door enkel kattenvoeding te eten of je eigen tandarts te spelen, maar beide opties zijn waarschijnlijk een slecht idee. Het is ook mogelijk om geld te sparen door alles op te geven waar je van houdt, maar in het algemeen is ook dat niet het beste plan.

Nee, sparen betekent zinvolle besparingen uitvoeren, je uitgaven begrijpen en verstandiger omgaan met je geld. Je hoeft niet alles op te geven waar je van houdt of zelf je haar beginnen te knippen. Er is een redelijke middenweg voor iedereen.

A person drops a coin into a piggy bank.

Het is gemakkelijker om te sparen als je een plan hebt. Afbeelding: Getty Images.

1. Beschik over een budget

Het is heel moeilijk om te sparen wanneer je niet weet waar je geld naartoe gaat. Je budget hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je hebt het wel nodig. Begin met de grote uitgaven (huur/lening, autolening, studielening, enz.) en werk zo naar de kleinere uitgaven toe. Het is prima om bepaalde items in te delen in een categorie zoals “uit eten gaan”. Toch geldt dat hoe gedetailleerder je te werk gaat, hoe gemakkelijker het zal zijn om beslissingen te maken over mogelijke besparingen.

2. Haal de broekriem aan

Wanneer je je budget bekijkt, zul je misschien merken dat je geld uitgeeft aan dingen die je niet belangrijk vindt. Uit luiheid koop je misschien elke dag een koffie van € 5, maar je zou ook tevreden zijn met de koffie op kantoor. Misschien betaal je voor kabeltelevisie waar je niet naar kijkt of abonnementen die je amper gebruikt. Als je iets niet echt belangrijk vindt, is het de uitgelezen gelegenheid om te besparen.

3. Hou dingen langer

Als je elke maand € 300 betaalt voor je autolening en je auto een jaar langer houdt nadat de lening is afgelopen, dan spaar je € 3 600. Je zult minder sparen met kleinere voorwerpen, maar als je nog een seizoen kunt doen met je winterlaarzen of nog wat kunt wachten om een nieuwe zetel te kopen, kun je iets meer geld opzijzetten.

4. Doe sommige dingen wat minder vaak

Soms moet je opofferingen maken om te sparen. Dat betekent niet dat je dingen volledig moet opgeven. Als je bijvoorbeeld vaak op restaurant gaat, kun je overwegen om dat 25% minder vaak te doen. Hetzelfde kun je doen met je reis- en ontspanningsbudget. Geef niet op wat je graag doet; doe het gewoon iets minder vaak.

5. Automatiseer je spaargedrag

Het is moeilijk om geld uit te geven dat niet op je zichtrekening staat. Zorg dat je automatisch elke week of elke maand geld overschrijft van je meest gebruikte rekening naar een beleggingsrekening (of zelfs een spaarrekening). Zelfs kleine bedragen kunnen snel oplopen als je consequent investeert en automatisch spaart.

Het zit ‘m in de kleine dingen

Deze trucs gaan ervan uit dat je financiële situatie momenteel gezond is. Als dat niet het geval is of als je plannen hebt voor grote uitgaven (zoals sparen om een huis kopen), is het mogelijk dat je iets (of veel) strenger zult moeten zijn om je doelstellingen te bereiken. Voor mensen in een goede financiële situatie is het echter behoorlijk eenvoudig om meer te sparen met behulp van veel kleine veranderingen -- sommige zul je misschien niet eens merken.

The Motley Fool heeft een openbaarmakingsbeleid.

Dit artikel is geschreven door Daniel B. Kline van The Motley Fool en wettelijk geautoriseerd door het uitgeversnetwerk NewsCred. Gelieve alle autorisatievragen aan legal@newscred.com te richten.

Heb je wat hulp nodig om meer geld te sparen? Deze drie apps zijn daar perfect voor, dus neem zeker een kijkje.

Of overweeg je om een nieuwe spaarrekening te openen? Je kunt hier zien wat we in de aanbieding hebben.

26/04/19
1 Minuten Lezen

Een online spaarrekening openen met een eID-kaartlezer [VIDEO]

Om een spaarrekening te openen moet je niet...

28/03/19
1 Minuten Lezen

Zijn online spaarrekeningen veilig? [VIDEO]

We maken ons allemaal zorgen over onze veiligheid...

26/03/19
1 Minuten Lezen

Wat is het verschil tussen een basisrente en...

Bij gereglementeerde spaarrekeningen ontvang je twee soorten interesten: een...

22/03/19
1 Minuten Lezen

Hoe open ik een online spaarrekening? [VIDEO]

Een online spaarrekening openen is eenvoudig en zou...