blog.santanderconsumerbank
Middle age man save money on piggy bank stressed with hand on head, shocked with shame and surprise face, angry and frustrated. Fear and upset for mistake.
14/02/19
5 Minuten Lezen
The Next Web
7 tenenkrullende beleggersfouten waar u volgens experts vandaag nog iets aan moet doen

Wanneer u uw eerste winst boekt op de beurs, krijgt u misschien wel de indruk dat u eindelijk uw ware roeping hebt gevonden. Waarom had u ook alweer voor dat routineuze kantoorbaantje gekozen? De waarheid is echter een pak genuanceerder: u kunt uw belegging in één dag tijd flink doen groeien, maar enkele van de veelgemaakte beginnersfouten kunnen ze evengoed in één klap doen wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Dus wacht nog even voor u al uw spaarcenten in de volgende Enron stopt, en lees eerst deze zeven foute beleggingstechnieken.

1.  's Ochtends twee aandelen verhandelen, en 's avonds nog eens twee

Geloof me, door 's middags nog eens twee aandelen extra te verhandelen,  zal u zich ook niet beter voelen.

Handel drijven, kan u een van de mooiste adrenalineopstoten geven die er zijn. Maar net zoals bij zo veel andere dingen is een overdosis niet goed voor u.

Brad Barber en Terrance Odean zijn professoren aan Davis en Berkeley, twee campussen van de universiteit van Californië. Zij deden een aantal onderzoeken naar het gedrag van individuele beleggers. Ze stelden vast dat wie overdreven veel koopt en verkoopt, vaak op zoek was naar een kick. Zo’n gedrag had vaak ook te maken met overmoed en wanhoop, en er was een duidelijk verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Volgens de studie behalen mannen lagere rendementen door 'hun neiging om agressief te handelen en de transactiekosten die dat met zich meebrengt'.

Vergeet niet, slim handelen gaat niet over sloten geld verdienen en weer uitgeven. Hou in uw planning altijd rekening met de transactiekosten en de taksen en belastingen.

2. Beleggen in wat u kent

U hebt vast al tot vervelens toe gehoord dat diversificatie essentieel is om uw portefeuille minder risicoschuw te maken. Het probleem is dat de meeste beleggers niet voldoende lijken te diversifiëren. Een van de tenenkrullende beleggersfouten die Barber en Odean onderzochten, was diversiteit, of het gebrek daaraan. Idiosyncrasie was de grootste boosdoener.

Zij stelden immers vast dat heel wat beleggers nog steeds een groot deel van hun portefeuille beleggen in bedrijfsaandelen. Vaak verkiezen ze ook nationale en lokale beleggingen boven wereldwijde ondernemingen, die hen nochtans meer diversiteit en dus meer zekerheid zouden kunnen opleveren.

Een treffend voorbeeld daarvan: toen Enron overkop ging, hadden de werknemers 62 procent van hun pensioenvermogen belegd in het bedrijf zelf.

3. Elke hype achterna lopen

Een van de slechtste financiële beslissingen die u kunt nemen, is het advies van populaire tv-presentatoren volgen. Wie de film Money Monster met George Clooney kent, waarin een gekke financieel analist een reality-tv-ster ontmoet, weet wat ik bedoel.

Tv-persoonlijkheden moeten voor entertainment zorgen en dus zo veel mogelijk 'Nu zeker kopen!' en 'Verkopen! Verkopen! Verkopen!' schreeuwen in hun programma's (nog het liefst met een boel toeters en schreeuwerige tekst die de helft van het scherm vult erbij). Het probleem is dat wanneer u op tv hoort praten over een aandeel dat 'de buitenkans van het jaar' is, de kans groot is dat de koers ondertussen al gestegen is.

Het is algemeen bekend dat CNBC-presentator Jim Cramer model stond voor het personage dat Clooney in Mad Money speelde. Op zijn typische manier gaf Cramer het zelf toe: "Deze show gaat niet over aandelen selecteren of over een tip die u in één klap rijk maakt. Een tip is het uiteinde van een potlood."

4. Vasthouden aan Apple, Facebook, Amazon en consorten

Curtis 'Wall Street' Carroll is een beurswonder dat zichzelf wegwijs heeft gemaakt in de wereld van de aandelen nadat hij op 17-jarige leeftijd in de gevangenis was beland. Tegenwoordig geeft hij zelf financiële opleidingen aan gevangenen en andere mensen die een uitweg zoeken uit de armoede.

Een fout die hij bij beginnende beleggers vaak ziet, is dat ze alleen beleggen in grote, bekende bedrijven.

"Grote pakketten aandelen kopen, is een manier om rijkdom en portefeuilles op te bouwen, maar gewone mensen hebben niet zomaar het budget om meteen een groot pakket aandelen te kopen in grote bedrijven die gemakkelijk voorspelbaar zijn, zoals Apple of Facebook," legt Carroll uit.

Het is volgens hem beter meer aandelen van kleinere ondernemingen te kopen. Die zijn misschien wel volatieler, maar eerst voldoende onderzoek doen, kan het rendement op uw beleggingen fors verbeteren.

"Amazon staat nu op meer dan 1.000 dollar per aandeel," zegt Carroll. “Wat ga je dan doen? Eén aandeel kopen? Er zijn mensen die dat doen, maar eigenlijk is het niet eens de moeite waard. Je zult nooit genoeg aandelen hebben om die strategie helemaal tot wasdom te zien komen. ”

5. Beleggen draait om harde cash

Ooit werd ethisch beleggen bestempeld als iets voor wereldverbeteraars, maar ondertussen blijkt uit studies dat niets minder waar is. De aandelen van bedrijven met een focus op ESG (ecologische, sociale en governanceaspecten) behalen een jaarlijks rendement dat 2,16 tot 6,47 procent beter is dan dat van bedrijven die minder bekommerd zijn om de ESG-kant van hun bedrijfsvoering.

Niet alleen is beleggen in duurzame bedrijven rendabel, professor George Serafeim van Harvard stelt ook dat sociale druk onder impuls van ethisch beleggen bedrijven ertoe kan aanzetten hun ESG-verbintenissen na te leven.

In mei 2018 werd er in het Verenigd Koninkrijk een recordaantal beursgenoteerde fondsen met ecologische of sociale inslag op de markt gebracht, en die presteerden beter dan hun gewone tegenhangers. Met een stijging van 138 miljoen pond aan beleggingen in ethische fondsen tegenover 32 miljoen pond in het jaar daarvoor heeft de belegger gesproken.

Goed doen loont tegenwoordig wel degelijk.

6. Winsten pakken als een koopjesjager

De meest voorkomende fout die mensen achteraf altijd betreuren, is op het verkeerde moment verkopen. Als u aandelen Tesla had gekocht toen ze op 23 dollar stonden en die snel weer had verkocht toen ze op 58 dollar kwamen, zegt Lee Freeman-Shor, auteur van The Art of Execution, bent u het typische voorbeeld van een 'koopjesjager'.

Hij analyseerde de beleggingspatronen van beheerders in zijn beleggingsmaatschappij en definieerde de koopjesjagers als degenen die een aandeel zouden verkopen zodra het 20 procent is gestegen. Hij berekende dat 66 procent van alle beleggingen die stegen, rond die 20 procent werden verkocht. Maar 61 procent daarvan bleef na de verkoop wel nog in waarde stijgen.

De succesvolste beleggers zijn de kenners. Hun strategie bestaat eruit na een stijging een bepaald percentage te verkopen, maar het grootste deel van hun belegging te behouden voor het geval het aandeel verder zou stijgen. Zelfs als die beleggers niet met succes de winnaars konden selecteren, maakten deze winsten hen globaal bekeken wel succesvoller.

Niet iedereen kan een kenner zijn, of toch niet meteen. Sociaal handelsplatform eToro heeft een oplossing bedacht om die kloof te dichten: nieuwe beleggers kunnen de handelsstrategie van doorgewinterde beleggers meteen kopiëren dankzij een geautomatiseerde functie op hun website. Zodra u zich zelfzeker genoeg voelt om zelf te gaan handelen, kunt u zelfs passieve inkomsten beginnen te verdienen wanneer andere gebruikers uw portefeuille kopiëren.

7. Niet leren uit eigen falen

Geld verliezen op de beurs kan hard aankomen. Dat is niet goed voor uw vertrouwen en sommigen beginnen dan als een bezetene handel te drijven om koste wat het kost zo snel mogelijk hun verliezen goed te maken.

Er wordt vaak gezegd dat een van de grootste fouten van nieuwe beleggers is dat ze emotioneel worden. Volgens handelspsycholoog dr. Brett Steenbarger is het belangrijker wat u precies met die emotie doet. Tijdens zijn samenwerking met professionele financiële traders zag hij drie soorten reacties op het verlies van geld:

  • Mensen die zich te buiten gaan aan die emotionele koop- en verkoophysterie;
  • Mensen die zich verslagen voelden en die dag niets meer verhandelen;
  • Mensen die zich verslagen voelden en die dag niets meer verhandelen, maar zich wel de rest van de dag zaten af te vragen waar hun strategie de mist was in gegaan.

Dr. Steenbarger stelde vast dat de beleggers die analyseerden waar het fout was gegaan, op lange termijn meer kans maakten om succes te boeken. Volgens hem is niet zozeer emotioneel handelen het probleem, maar wel dat men niet leert uit zijn fouten.

Elke belegging die u doet, moet voortvloeien uit analyses, logica en planning. Als u zelfs dan nog verlies lijdt, vergeet dan nooit dat de markt bijzonder moeilijk te voorspellen is. Soms verliest u wel wat, maar door deze fouten te vermijden, kunt u ook grote winsten boeken.

Dit artikel werd geschreven door Andrea Hak van The Next Web en werd wettelijk in licentie gegeven via het uitgeversnetwerk NewsCred. Met vragen over licenties kunt u terecht op legal@newscred.com.

08/05/19
3 Minuten Lezen

Lexicon van investeringstermen

Beleggingstaal kan moeilijk lijken voor beginners. Als je...

11/03/19
3 Minuten Lezen

Sparen of beleggen? Dat is de hamvraag.

Dat sparen belangrijk is, valt niet te ontkennen...

11/02/19
3 Minuten Lezen

Is het slim om te investeren in cryptovaluta’s...

Wie een jaar geleden Bitcoin kocht, heeft brute...