blog.santanderconsumerbank
Data analyzing in exchange stock market: the candle chars on display. Analytics price change cryptocurrency BTC to USD (Bitcoin / US Dollar), the most popular pair in the world. Big Bitcoin logo.
11/02/19
3 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
Is het slim om te investeren in cryptovaluta’s zoals Bitcoin?

Wie een jaar geleden Bitcoin kocht, heeft brute pech gehad: de speculatieve euforie over cryptovaluta’s is gesmolten als sneeuw voor de zon. De prijs van Bitcoin, de bekendste cryptovaluta, is gedaald van € 16.800 een jaar geleden naar € 3.278 op 24 november – een val van bijna 80%.

Deze cryptobubbel is de grootste van ons leven. Een investering van € 800 in Bitcoin op de laatste dag van 2016 zou volgens Janus Investors/Bloomberg op 18 december 2017 een duizelingwekkend bedrag van meer dan € 16.000 hebben opgeleverd.

Die enorme groei werd minstens deels veroorzaakt door een nieuw mainstream bewustzijn en de angst om iets te missen (‘fear of missing out’, ook bekend als fomo). De waarde is sindsdien echter even dramatisch gedaald.

De geschiedenis toont ons telkens opnieuw dat de stemming bij investeerders onmiddellijk kan omslaan wanneer prijzen zo snel stijgen. En dat is nog maar eens bewezen. Ook staken regelgevingsproblemen en andere bekommernissen over de duurzaamheid van cryptovaluta’s de kop op.

Bloomberg meldt dat het Amerikaanse ministerie van Justitie momenteel aan het onderzoeken is of de epische stijging vorig jaar gedeeltelijk gemanipuleerd was.

Wat is cryptovaluta?

Digitale vermogens, zoals Bitcoin of Ethereum, bieden een alternatief voor traditionele valuta’s zoals de dollar of de euro. Ze zijn aantrekkelijk voor mensen die argwaan koesteren tegen centrale banken en liever zaken doen buiten de controle van banken en toezichthouders.

Digitale valuta’s gebruiken netwerken van cryptografie, ontmijners, uitwisselaars en portefeuilles. Ze zijn gebaseerd op het concept van ‘ontmijning’. Dat is een systeem waarbij transactiegegevens worden toegevoegd aan het openbare register van eerdere Bitcoin-transacties of ‘blockchain’; de documenten worden ‘blocks’ genoemd. De blockchain is een manier om te controleren of transacties zijn uitgevoerd.

En omdat elke transactie een stukje van de vorige transactie bevat (als een ketting), gaat men ervan uit dat het systeem onmogelijk corrupt kan worden gemaakt. Om één transactie te wijzigen, zou een hacker alle transacties, op de duizenden computers ter wereld die het register bevatten, moeten wijzigen – tegelijkertijd.

De toevoer van bitcoins wordt beperkt door algoritmes. Elk uur worden er enkele nieuwe Bitcoins aangemaakt, maar er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zijn. Er wordt verwacht dat de laatste Bitcoin tegen 2140 ontmijnd zal worden (hoewel 80% nu al ontmijnd is).

Schaarste zit dus ingebouwd in Bitcoin. Daardoor is het een goed dat in waarde zou moeten stijgen naarmate het meer gebruikt wordt en schaarser wordt. In theorie, althans.

Cryptovaluta als investering

Bitcoin en andere cryptovaluta’s hebben problemen gehad met hackers en diefstal. Het bekendste voorval is de Mt. Gox Bitcoin-uitwisseling in 2014, toen miljarden euro’s aan Bitcoins (aan de huidige prijzen) van de rekeningen van investeerders zijn gehaald. Miljoenen euro’s aan cryptovaluta zijn in een zwart gat verdwenen door bugs en foutjes. En door het gebrek aan toezicht (zowat iedereen kan een cryptovaluta oprichten) zijn ze bijzonder aantrekkelijk voor oplichters.

Paul O’Connor, hoofd van het Britse Multi-Asset Team van Janus Henderson, zei in een artikel in de kerstperiode van 2017: “de marktinfrastructuur begint er onnatuurlijk uit te zien, met frequente defecten, een trage uitvoering op transactieplatformen en verschillende investeerders die aangeven dat ze hun Bitcoins moeilijk verkocht krijgen.”

Al het bewijsmateriaal suggereert dat dit een bijzonder riskante investering is.

Het investeringsrisico spreiden

Een van de belangrijkste regels voor investeringen is dat je moet diversifiëren zodat je niet op straat belandt als je in een bubbel terechtkomt. Als je investeert in aandelen, obligaties en onroerende goederen, kun je ze ondersteunen met echte tastbare goederen in de vorm van dividenden, interesten en huurinkomen.

De waarde van een cryptovaluta – althans op dit moment in haar bestaan – is grotendeels gebaseerd op haar potentieel als een realistisch alternatief voor traditionele valuta’s. En op de ‘fear of missing out’ en de stemming bij investeerders, die erg wispelturig is.

Investeren in cryptovaluta’s is een enorme gok en bevindt zich aan de extreme kant van het speculatiespectrum. Als je echt niet kunt weerstaan aan de lokroep van een gokje, dan ga je misschien beter een dag naar de paardenrennen kijken – misschien op de Wellington Paardenrenbaan in Oostende?

Wil je meer weten over investeren op de effectenbeurs en waarom proberen vooruitlopen op de markten geen voorzichtige strategie is?

08/05/19
3 Minuten Lezen

Lexicon van investeringstermen

Beleggingstaal kan moeilijk lijken voor beginners. Als je...

11/03/19
3 Minuten Lezen

Sparen of beleggen? Dat is de hamvraag.

Dat sparen belangrijk is, valt niet te ontkennen...

14/02/19
5 Minuten Lezen

7 tenenkrullende beleggersfouten waar u volgens experts vandaag...

Wanneer u uw eerste winst boekt op de...