blog.santanderconsumerbank
Françoise Chombar
01/03/19
3 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
Laat je inspireren door deze 3 supersuccesvolle Belgische zakenvrouwen

Wil je succes boeken in de zakenwereld, dan heb je uithoudingsvermogen en voldoende mensenkennis nodig. Je moet vastberaden zijn en het beste uit je medewerkers kunnen halen. Ook beschik je maar beter over stalen zenuwen als je nieuwe markten aanboort of investeringen doet die je bedrijf (financieel) kunnen maken of kraken.

Vrouwen met topfuncties in het bedrijfsleven hebben het niet makkelijk. Ze hebben doorgaans niet alleen de vermelde vaardigheden, maar ook een olifantshuid nodig wanneer ze de bedrijfsladder opklimmen. Topfuncties blijven zelfs in de 21ste eeuw voornamelijk voorbehouden aan mannen.

De meest succesvolle Belgische zakenvrouwen bezitten ongetwijfeld enkele van de opgenoemde competenties, naast vele andere – zonder die vaardigheden dring je namelijk niet door tot het hoogste echelon. Laat je inspireren door deze indrukwekkende en bekroonde dames als je in hun voetsporen hoopt te treden.

Martine Reynaers

Martine Reynaers, algemeen directeur Reynaers Group

Het motto van Reynaers, 'Together for Better', weerspiegelt de nauwe band tussen Reynaers en de meer dan 5000 architecten, vakvrouwen- en mannen en projectontwikkelaars waarmee deze globale speler samenwerkt. Het bedrijf is actief in meer dan 70 landen over de hele wereld.

Reynaers mikt op een verhoging van de omzet tot € 500 miljoen tegen 2020. Het toonaangevende bedrijf heeft de afgelopen jaren meer dan € 50 miljoen geïnvesteerd in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en de Verenigde Staten. Reynaers werd opgericht in 1965 en is tot op heden familiebezit. Het hoofdkwartier bevindt zich in Duffel. Martine Reynaers ging aan de slag als algemeen directeur van het bedrijf in 1986 en voerde die functie 33 jaar lang uit.

Reynaers werd opgericht door de vader van Martine Reynaers, Jan Reynaers. Het bedrijf maakte handig gebruik van de fondsen die naar België vloeiden dankzij het Amerikaanse Marshallplan. Dat steunplan was ontworpen om Europa opnieuw op te bouwen na de Tweede Wereldoorlog. Toen Jan Reynaers in 1973 onverwacht verongelukte in een auto-ongeval, weigerde zijn echtgenote het bedrijf te verkopen, hoewel ze moeder van vijf was.

De vastberadenheid van de mater familias werkte inspirerend: de betrokkenheid van het gezin Reynaers in het bedrijf nam sindsdien enkel toe. Dat zorgde ervoor dat het bedrijf in 2015 de Family Business Award of Excellence won. Martine Reynaers, wiens zus Karine ook actief is in het bedrijf, liet toen optekenen: 'We zijn overtuigd dat het bedrijf in familiebezit moet blijven. We doen er alles aan om dat zo te houden.'

Françoise Chombar

Françoise Chombar, CEO Melexis

Françoise Chombar is een van de meest succesvolle Belgische zakenvrouwen en heeft tal van awards in de wacht gesleept. Zo won ze in april 2018 de BNP Paribas Global Prize for Women Entrepreneurs.

De bank kende de award toe aan Chombar op grond van 'haar verwezenlijkingen als onderneemster op basis van vier criteria: economische prestaties, positieve impact op de maatschappij, disruptieve innovatie en promotie van ondernemerschap door vrouwen.'

Melexis, het bedrijf dat Chombar leidt, ontwerpt, ontwikkelt, test en lanceert geavanceerde geïntegreerde halfgeleiders. Met de halfgeleiders van Melexis worden milieuvriendelijkere auto's, apparaten en gebouwen gemaakt.

Chombar is een vurige pleitbezorger van het STEM-onderwijs bij jongeren (Science, Technology, Engineering and Mathematics: wetenschap, technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde). Ze is dan ook voorzitter van het STEM-platform, een adviesorgaan van de Vlaamse regering dat het STEM-onderwijs promoot.

Françoise Chombar

Ingrid Gonnissen, bestuurslid en voormalig CEO Orange

De wegen van Orange en Ingrid Gonnissen scheidden eind 2018. Zo kon Gonnissen zich concentreren op andere activiteiten. Ze is momenteel bestuurslid bij AG Insurance Belgium. Ze was ook zes jaar lang actief bij Women on Board Belgium. Die organisatie engageert zich om meer vrouwen in bestuursraden te hebben.

Voordat ze als CEO in 2016 in dienst trad bij Orange had Gonnissen reeds 30 jaar ervaring opgedaan bij Xerox. Momenteel concentreert ze zich op allerlei projecten, zoals het verhogen van het aantal vrouwelijke bedrijfsleiders. Op dat vlak is er namelijk nog een nijpend tekort.

In een interview met Datanews zei Gonnissen: 'Ik heb van bij mijn start bij Orange aangegeven dat ik me ook wou toeleggen op raden van bestuur en nu is dat moment stilaan aangebroken.

Ik wil me inzetten voor bedrijven die hun raad willen aanvullen met vrouwen die kennis hebben van de markt. Maar evenzeer in adviesraden of bedrijven die van B2C naar B2B willen gaan, hun strategie willen herbekijken, doorlichting of coaching willen. Ik heb dat heel mijn leven gedaan, dus dat wil ik ook blijven doen.'

Ontdek waarom investeren in vrouwelijke ondernemers een goed idee is.

Overweeg je om voor het eerst te investeren op de aandelenmarkt? Vermijd dan zeker deze zeven beginnersfouten.

 

14/05/19
3 Minuten Lezen

3 fintechtrends om in 2020 en daarna in...

De term 'fintech' wordt gebruikt voor de nieuwe...

22/03/19
3 Minuten Lezen

Tienstappenplan voor een lang en gelukkig leven

Vijftigers leven doorgaans nog frank en vrij, maar...

11/03/19
3 Minuten Lezen

5 tips om gezond te leven als dertiger

Voor sommigen voelt hun dertigste verjaardag aan als...