blog.santanderconsumerbank
Students raised up hands green chalk board in classroom
29/04/19
3 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
Leren beleggen: hoe maakt u winst door in aandelen te beleggen

Wilt u graag delen in het succes van de grootste bedrijven in de wereld, zoals Amazon, Apple of Alphabet Inc, het bedrijf achter zoekmachine Google? Dat is helemaal niet zo moeilijk als u denkt. Iedereen kan aandelen in die Amerikaanse reuzen kopen en er voor een klein stukje eigenaar van worden. Tegenwoordig is aandelen kopen heel eenvoudig, zowel online als via uw bankkantoor.

Wat is een aandeel?

Een aandeel vertegenwoordigt gewoon een deeltje van de waarde van een onderneming. Als een bedrijf bijvoorbeeld 50 miljoen euro waard is en 50 miljoen aandelen in omloop heeft, dan is elk aandeel één euro waard. De aandelen zullen stijgen en dalen op basis van de prestaties van de onderneming en de vraag bij de beleggers.

Als de aandelen in waarde stijgen, kunnen ze een aardige stuiver opleveren en kunt u winst boeken als u ze verkoopt.

Wat zijn dividenden?

Sommige aandelen keren dividenden uit. Dividenden zijn min of meer vergelijkbaar met interesten, maar in tegenstelling tot de rente op een bankrekening zijn dividenden niet gewaarborgd. Als een onderneming winst maakt, keert zij een deel daarvan uit aan de aandeelhouders, doorgaans twee keer per jaar of soms één keer. Na verloop van tijd zullen die dividenden, als u het juiste aandeel kiest, vaak stijgende inkomsten opleveren, al is dat niet gegarandeerd en kunnen die ook dalen of zelfs helemaal niet worden uitgekeerd.

Kan ik aandelen kopen in België en van Belgische ondernemingen?

De Bel20, de index van de grootste bedrijven die op de Belgische beurs worden verhandeld, bevat 20 namen, waaronder de Belgische verzekeringsreus Ageas en de Nederlandse bank ING Group, maar de hele wereld ligt aan uw voeten. U hebt de keuze uit duizenden bekende merken op markten van de Verenigde Staten tot Japan.

Vormen aandelen een veilige belegging?

In aandelen beleggen, is niet voor bange zielen, want het kan er soms nogal volatiel aan toegaan op de markten. Als een bedrijf in de problemen komt, kunt u een deel van uw geld of zelfs uw volledige belegging verliezen. Spreid uw risico dus door aandelen in meerdere bedrijven te kopen.

Gemeenschappelijke beleggingsfondsen

Sommige mensen beleggen liever in gemeenschappelijke beleggingsfondsen, zodat ze niet al hun eieren in één mandje hoeven te leggen. Beleggingsfondsen zijn professioneel beheerde instrumenten waarin het geld van een heleboel kleine beleggers wordt samengebracht om er vervolgens een collectie aandelen mee te kopen.

Deze aandelen worden aangehouden in het fonds en zijn de gezamenlijke eigendom van alle kleine beleggers. Zij bieden diversificatie en moeten niet zo nauwgezet worden opgevolgd als individuele aandelen. Het is doorgaans ook makkelijker om in buitenlandse bedrijven te beleggen via beleggingsfondsen, die vaak een vijftigtal aandelen per fonds bevatten.

Wat is markttiming? En is dat iets dat ik moet proberen?

De beste strategie is vaak eenvoudigweg aandelen te kopen en te houden voor de lange termijn. Mensen proberen soms de markt te 'timen'. Daarbij zoeken beleggers naar een goedkoop instapmoment om aandelen te kopen en, wat nog moeilijker is, proberen ze te beslissen wanneer aandelen hun piek hebben bereikt en het zinvol kan zijn om ze te verkopen. Het is bijzonder moeilijk om dat correct in te schatten. Zelfs professionele beleggers slaan hier soms de bal mis. Een goede manier om de pieken en dalen uit te vlakken, is elke maand een vast bedrag beleggen.

Beleggen in aandelen: wat u niet mag doen

Beleg niet op de aandelenmarkt als u het geld nog nodig hebt om een huis te kopen. U moet ook een beleggingshorizon van minstens vijf jaar voorzien. Daarmee vlakt u doorgaans alle nare schokken uit die zich onderweg kunnen voordoen, zoals de financiële crisis van 2008.

Als iemand u zomaar uit het niets een verlokkelijke suggestie doet om aandelen te kopen, sla het aanbod dan maar af. Waarschijnlijk gaat het om oplichting en de kans is reëel dat de aandelen waardeloos zijn of zelfs niet eens bestaan.

En nu?

Hopelijk boekt u een mooie winst en ooit komt het moment dat u uw aandelen wilt verkopen. De eenvoudigste manier is online en u kunt kiezen of u de aandelen verkoopt op basis van het aantal dat u in portefeuille houdt of op basis van een bedrag in euro.

Denk eraan, de waarde van de aandelen kan zowel dalen als stijgen. Als u denkt dat u het geld op korte termijn nodig kunt hebben, dan bent u misschien beter af met een spaarrekening.

Meer informatie over alle facetten van uw persoonlijke financiën vindt u hier: https://wikifin.be.

Wilt u uw geld op een spaarrekening plaatsen? Ontdek welke rekening het beste bij u past.

En dit is alles wat u moet weten over bitcoins, als u overweegt om in cryptovaluta's te beleggen.

08/05/19
3 Minuten Lezen

Lexicon van investeringstermen

Beleggingstaal kan moeilijk lijken voor beginners. Als je...

11/03/19
3 Minuten Lezen

Sparen of beleggen? Dat is de hamvraag.

Dat sparen belangrijk is, valt niet te ontkennen...

14/02/19
5 Minuten Lezen

7 tenenkrullende beleggersfouten waar u volgens experts vandaag...

Wanneer u uw eerste winst boekt op de...

11/02/19
3 Minuten Lezen

Is het slim om te investeren in cryptovaluta’s...

Wie een jaar geleden Bitcoin kocht, heeft brute...