blog.santanderconsumerbank
Piggy bank being carried by balloon
08/05/19
3 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
Lexicon van investeringstermen

Beleggingstaal kan moeilijk lijken voor beginners. Als je echter geld dreigt te verliezen doordat je niet begrijpt wat er besproken wordt, laat je je financiën beter niet aan het toeval over. Stel vooral voldoende vragen. Er bestaan geen domme vragen als het over je geld gaat! Wees zeker niet beschaamd om uitleg te vragen tot je precies begrijpt waar je in investeert.

Om je een goede basis te geven, hebben we een lijst opgesteld met een aantal belangrijke termen die je waarschijnlijk zal tegenkomen.

Aandelen

Aandelen worden door een bedrijf uitgegeven aan beleggers, in ruil voor een geldsom. Ze kunnen in waarde stijgen of dalen, naarmate ze aantrekkelijker of net minder aantrekkelijk worden voor andere geïnteresseerden. Aandelen worden publiek genoteerd op de beurs, zodat ze gemakkelijk te verhandelen zijn. Er bestaan ook 'privé-aandelen': dat zijn aandelen die je kan hebben in een bedrijf kan hebben dat niet beursgenoteerd is.

Activa

Dit omvat alles wat in je investeringsportefeuille zit: je spaarrekening, aandelen, obligaties, grondstoffen, onroerend goed ...

Bid-offer spread (of 'bied-laat-spreiding')

Dat is het verschil tussen het bedrag dat je betaalt om iets aan te kopen (biedprijs) en het bedrag dat je krijgt als je iets verkoopt (laatprijs).

Koop je bijvoorbeeld beleggingen in een beleggingsfonds of gemeenschappelijk beleggingsfonds, zou je daarvoor € 1 per participatie kunnen betalen. Verkoop je je participatie dezelfde dag nog, bijna op hetzelfde moment, zou de koper je € 1,05 kunnen bieden. Die marge ligt meestal rond 5% en is een van de manieren waarop beleggingsmaatschappijen winst maken.

Commissie

Een commissie is een bedrag dat een adviseur krijgt van een bedrijf wanneer je op diens aanraden investeert in dat bedrijf. Sommige adviseurs werken echter met een vaste vergoeding en krijgen geen commissie betaald.

Bij een commissie bestaat het gevaar dat je wordt geadviseerd op basis van de som die de adviseur ontvangt, in plaats van wat voor jou het beste is. Let dus altijd op het bedrag dat de adviseur ontvangt.

Effecten

Een ander woord voor aandelen die wereldwijd op de beurs genoteerd zijn, zoals op de FTSE 100, Nasdaq, Dow Jones of Euronext Brussels.

Effectenbeurs

Op de beurs zijn bedrijven vanaf een bepaalde grootte genoteerd. Ze hebben niet enkel particuliere aandeelhouders, maar ook publieke. De waarde van de bedrijven varieert in de loop van de tijd. Het is die waarde die de positie op de beurs bepaalt en op welke beurzen de bedrijven actief zijn.

De grootste Belgische effectenbeurs is Euronext Brussels, een pan-Europese beurs die ontstaan is uit de fusie van de beurzen van Parijs en Amsterdam.

Fonds

Van een (beleggings)fonds kan je stukken kopen. Het aantal stukken dat je krijgt wordt bepaald door de koers (of inventariswaarde) van het fonds. Die koers fluctueert – gaat op en neer – met de waarde van de onderliggende investeringen van het fonds.

Je kan bijvoorbeeld 1000 in het fonds storten. Als de koers 25 euro, bedraagt dan ontvang je 40 deelbewijzen. Je kan ook maandelijks een bedrag storten in een fonds.  Hoe minder investeringen je zelf bezit, hoe groter het risico op verlies als een van de investeringen slecht presteert.

Gemeenschappelijk beleggingsfonds

Dit is een soort collectief beleggingsfonds dat het geld van verschillende beleggers bundelt. Door gezamenlijk geld in te leggen, kunnen meer investeringen gekozen worden. Zo verlaagt het risico voor alle deelnemers van het fonds.

Hedging

Hedging is een behoorlijk gevorderde vorm van risicobeperking in je portefeuille. Door te investeren in tegengestelde activa, kan je je verliezen beperken. Met een zogenaamde 'hedge' is je positie beschermd, ongeacht wat er op de markt gebeurt, aangezien er ruimte is voor winst én verlies.

Obligaties

Een obligatie is eigenlijk een schuldbekentenis van een bedrijf of overheid waarvoor je op vaste tijdstippen rente ontvangt. Je belegt daarbij in de obligatie voor bijvoorbeeld vijf jaar en gedurende die periode ontvang je elke maand, elk kwartaal, elke zes maanden of een keer per jaar rente.

Aan het einde van de looptijd krijg je je investering terug. Overheidsobligaties zijn in sterke, goed bestuurde landen zoals België een van de veiligste beleggingsvormen. Vroeger werden zulke obligaties gedekt door goud, maar tegenwoordig zijn het de belastingbetalers die voor de dekking zorgen.

Bedrijfsobligaties hebben niet allemaal hetzelfde risicoprofiel, dat is afhankelijk van hoe zwak of hoe sterk het bedrijf is. S&P en Moody's controleren regelmatig de investeringsrisico's van bedrijven en overheden en beoordelen de veiligheid van obligaties op basis van hun bevindingen.

Offshorefonds

Dat zijn buitenlandse fondsen in bepaalde rechtsgebieden die beleggers fiscale voordelen bieden. Bij de harde aanpak van belastingontwijking in heel Europa zijn er echter regels ingevoerd die de belastingaangifte uit de meeste rechtsgebieden afdwingt.

Portefeuille

Je portefeuille is de verzameling van je investeringen. Alle verschillende activa zijn daarin opgenomen.

Vervaldatum

De datum waarop een obligatie of een bepaalde soort spaarrekening met vaste rentevoet afloopt.

Meer terminologie en boeiende informatie vind je op deze website.

Wil je graag de stap zetten naar investeren op de beurs? Lees dan hier onze beginnersgids.

11/03/19
3 Minuten Lezen

Sparen of beleggen? Dat is de hamvraag.

Dat sparen belangrijk is, valt niet te ontkennen...

14/02/19
5 Minuten Lezen

7 tenenkrullende beleggersfouten waar u volgens experts vandaag...

Wanneer u uw eerste winst boekt op de...

11/02/19
3 Minuten Lezen

Is het slim om te investeren in cryptovaluta’s...

Wie een jaar geleden Bitcoin kocht, heeft brute...