blog.santanderconsumerbank
person holding remote pointing at TV
23/01/19
4 Minuten Lezen
The Motley Fool
Mijn duurste beleggingsfout - en wat u daaruit kunt leren

Een van de vaakst gehoorde beleggingsadviezen toen ik in 2007 begon te beleggen, was: "Haal een deel van je winsten van de tafel." De stelling luidde dat, wanneer een aandeel aanzienlijk was gestegen, je genoeg aandelen moet verkopen om je oorspronkelijke belegging terug te krijgen, zodat je daarna met 'geld van de bank' speelt."

Sindsdien heb ik geleerd dat er bij beleggingen niet zoiets bestaat als 'geld van de bank': het is gewoon allemaal mijn geld. Ik ben ook tot het besef gekomen dat er een belangrijk onderscheid bestaat tussen beleggen en gokken. Ik ben namelijk wel een fervent belegger, maar ik probeer toch niet te gokken met mijn toekomst.

Dat advies heeft me een behoorlijke smak geld gekost, dus wil ik even uitleggen waarom ik om te beginnen in Netflix (NASDAQ: NFLX) heb belegd, wat tot mijn beslissing om te verkopen heeft geleid, en waarom dat zo'n gigantische fout is geweest.

Stranger Things 2 characters Will, Mike, Dustin, and Lucas with shocked expressions looking into the camera.

Bron illustratie: Netflix.

Waarom Netflix?

Een van mijn eerste beleggingen heb ik gedaan in een bedrijf dat ik als consument zelf gebruikte en dat vertrouwd aanvoelde: Netflix, een firma die dvd's verhuurde via de post. Het bedrijf had pas zijn nieuwe service 'Watch Now', de eerste versie van zijn streamingplatform, geïntroduceerd, maar we spreken nu echt nog van de begindagen en ik was technisch onvoldoende onderlegd om daar toen al gebruik van te maken.

Mijn redenen om in Netflix te beleggen, waren heel eenvoudig en vermoedelijk wel bekend bij wie al lang in aandelen belegt. De legende wil dat Reed Hastings, de CEO van Netflix, het idee voor zijn bedrijf kreeg toen hij bij Blockbuster een boete van 40 dollar aangerekend kreeg, omdat hij een dvd te laat had teruggebracht. Ik maakte zowat hetzelfde mee toen een verhuurbedrijf mij meer boetes aanrekende dan wat ik had betaald als ik de dvd gewoon had gekocht.

Ik had al over Netflix gehoord en door die ervaring besloot ik mijn lidmaatschap bij de plaatselijke videotheek op te zeggen en me te abonneren op de service. De dienst bleek bijzonder eenvoudig en gebruiksvriendelijk, en zo kon ik meteen de recente films die ik had gemist, inhalen, en ook mijn oude favorieten bekijken wanneer ik wilde.

En wanneer er eens iets mis ging, loste Netflix dat op. Zo vond ik op een dag een kapotte dvd in de post en met een bijzonder klein hartje belde ik de klantenservice van het bedrijf. Ik had verwacht dat ze me de film zouden aanrekenen, maar tot mijn verbazing zei de contactpersoon bij Netflix dat ze onmiddellijk een nieuwe zouden toesturen.

Door het gebruiksgemak en mijn positieve ervaringen met de klantenservice van Netflix lag de keuze voor mijn eerste belegging zo eigenlijk voor de hand.

De details

Mijn eerste aandelen Netflix kocht ik eind augustus 2007. Ik kocht toen ongeveer 14 aandelen voor 250 dollar, of 17,10 dollar per aandeel. Enkele maanden later heb ik die positie nog wat opgeschroefd en was ik de trotse eigenaar van 24 aandelen Netflix. Zelfs tijdens de Grote Recessie bleef de onderneming het goed doen, en in maart 2009 waren mijn eerste aandelen al met 138% gestegen. Trouw aan het advies dat ik zo vaak te horen had gekregen, verkocht ik 10 van mijn 24 aandelen, waardoor ik mijn oorspronkelijke belegging volledig terugkreeg.

Ik was toen bijzonder trots dat ik zo slim was geweest en mijn geld meer dan verdubbeld had. Wist ik veel dat het een van de duurste beleggingsfouten was die ik kon maken: te snel verkopen...

Waar zat ik fout?

Er zijn tal van goede redenen om een aandeel te verkopen. Als de beleggingsargumenten zijn veranderd, of op verkeerde veronderstellingen steunen, als het bedrijf niet langer het bedrijf is waarin u oorspronkelijk hebt belegd, of wanneer oprichters of hogere kaderleden het bedrijf verlaten, dan kunnen dat allemaal tekenen zijn dat het tijd is om afscheid te nemen van een aandeel.

Er zijn nog een aantal andere redenen om te verkopen, die geen verband houden met het bedrijf zelf. Als een aandeel zo goed heeft gepresteerd dat het een te groot deel van uw portefeuille is gaan uitmaken, waardoor u het 's nachts moeilijk krijgt om de slaap te vatten, dan is het misschien goed om een stapje terug te zetten voor wat meer gemoedsrust. We kunnen ook aandelen verkopen om onze levensbehoeften te financieren, zoals een aanbetaling op een huis, collegegeld of het pensioen.

Mijn redenen om te verkopen waren helemaal anders. De werkelijke reden was vaak gehoord, maar o zo fout advies. En dat bleek een dure vergissing. Netflix stond pas aan het begin van zijn succes en het bedrijf was een pionier in videostreaming, een dienst die het consumentengedrag radicaal zou gaan omgooien, en de stuwende kracht achter een verandering van het medialandschap die ook vandaag nog niet ten einde is. Kortom, ik heb te vroeg verkocht.

Eind maart 2009 verkocht ik 10 aandelen voor 41,65 dollar per stuk, en momenteel staat het aandeel Netflix op meer dan 339 dollar. En mijn fout wordt nog groter: in juli 2015 heeft Netflix een aandelensplitsing met een verhouding 7/1 doorgevoerd. De 10 aandelen die ik in 2009 heb verkocht, zouden nu 70 aandelen zijn, met een totale waarde van meer dan 23.000 dollar. Ik zie dus meer dan 5.000% winst aan mijn neus voorbijgaan.


NFLX Chart

NFLX-gegevens door YCharts

Sage Advice

Wat deze les zo ironisch maakt, is dat een van de succesvolste en bekendste beleggers aller tijden, CEO van Berkshire Hathaway Warren Buffett, het over de precieze reden voor mijn verkoop had in de brief aan de aandeelhouders uit 1988 van zijn bedrijf:

Wanneer wij een belang hebben in een voortreffelijk bedrijf met een uitstekend management, dan is onze favoriete periode om dat belang aan te houden, de eeuwigheid. Wij zijn de exacte tegenpolen van beleggers die snel verkopen en hun winst nemen wanneer bedrijven goed presteren, maar die bedrijven die de verwachtingen niet kunnen inlossen, maar niet kunnen loslaten. Peter Lynch vergelijkt dat treffend met bloemen snoeien en het onkruid water geven.

Terwijl Buffett verduidelijkte dat dat niet betekent dat hij nooit zal verkopen, blijft er wel iets voor te zeggen. Te vroeg verkopen om winst te nemen zonder rekening te houden met het verdere succes en het toekomstige potentieel van een bedrijf, kan een van de duurste fouten zijn die een belegger kan maken.

Danny Vena bezit aandelen Netflix. The Motley Fool bezit aandelen Netflix en beveelt Netflix aan. The Motley Fool beveelt Berkshire Hathaway (B-aandelen) aan. The Motley Fool heeft een bekendmakingsbeleid.

Dit artikel werd geschreven door Danny Vena van The Motley Fool en werd wettelijk in licentie gegeven via het uitgeversnetwerk NewsCred. Met vragen over licenties kunt u terecht op legal@newscred.com.

08/05/19
3 Minuten Lezen

Lexicon van investeringstermen

Beleggingstaal kan moeilijk lijken voor beginners. Als je...

11/03/19
3 Minuten Lezen

Sparen of beleggen? Dat is de hamvraag.

Dat sparen belangrijk is, valt niet te ontkennen...

14/02/19
5 Minuten Lezen

7 tenenkrullende beleggersfouten waar u volgens experts vandaag...

Wanneer u uw eerste winst boekt op de...