blog.santanderconsumerbank
Couple calculating their financial investments at home
11/03/19
3 Minuten Lezen
The Motley Fool
Sparen of beleggen? Dat is de hamvraag.

Dat sparen belangrijk is, valt niet te ontkennen. Er wordt ook vaak aangeraden om minstens 20% van je maandelijkse inkomen te sparen. Of je nu veel spaart of weinig, een veel voorkomende vraag is 'wat moet ik met mijn spaargeld doen?'

Het antwoord hangt sterk af van je financiële situatie en waarvoor je het geld wil gebruiken. We verklaren graag eerst het verschil tussen sparen en beleggen.

Sparen of beleggen?

Als je spaart, stop je je geld in contante producten waar je gemakkelijk aankan. Zo is je geld snel beschikbaar als je het nodig hebt. De meeste mensen leggen tegenwoordig spaarrekeningen aan; een sok vol geld onder je matras bewaren is immers niet de veiligste optie.

De voordelen van sparen ten opzichte van beleggen?

  • Je kan geen geld verliezen. Als je € 500 op een spaarrekening zet en dat geld niet meer aanraakt, behoud je dat bedrag. Als je een goede spaarrekening kiest waarmee je intrest krijgt, kan dat bedrag zelfs groeien.
  • Je kan je geld op elk moment opnemen.

Wanneer je belegt, koop je iets waarvan je verwacht dat het in waarde zal stijgen, om zo meer geld te verdienen. De populairste beleggingen zijn aandelen en vastgoed. Beleggen brengt een zeker risico met zich mee, aangezien je belegging in waarde kan dalen. Het duurt ook even voor je je geld weer in handen hebt, want je moet je belegging eerst verkopen.

Beleggen heeft wel een enorm voordeel ten opzichte van sparen: het groeipotentieel. Met een spaarrekeningen met een hoge rentevoet groeit je kapitaal met maximaal 2 tot 2,45% per jaar, terwijl een belegging realistisch gezien 8 tot 10% kan opbrengen.

Wanneer kies je voor sparen?

Sparen is een prima idee voor:

  • Een noodspaarpot
  • Grote aankopen die je binnen de tien jaar plant

Een noodspaarpot is een aanrader voor iedereen: met dat geld kan je voorkomen dat je schulden opbouwt in een noodsituatie, bijvoorbeeld een medisch probleem of het verlies van je baan. Volgens de gangbare opvatting moet je voldoende geld opzijzetten om drie tot zes maanden in je levensonderhoud te kunnen voorzien.

Als je binnen de tien jaar grote aankopen gaat doen, kies je best voor een spaarrekening. Beleggingen brengen gemiddeld wel een hoger jaarrendement op, maar als je belegging op het foute moment een klap krijgt, heb je daar niet veel aan. Je kan bijvoorbeeld sparen voor

  • Een woning
  • Een auto
  • Een huwelijk

Wanneer beleg je het best?

Beleggen is de beste manier om een vermogen op te bouwen – als je je beleggingen voldoende tijd kan geven om te groeien.

Je belegt best geen som die je in de nabije toekomst nodig hebt. Als je belegging niet meteen veel opbrengt, zou je wel eens geld kunnen verliezen. Bij sommige soorten beleggingen (bijvoorbeeld aandelen of vastgoed) moet je kosten betalen als je koopt en weer verkoopt. Het is dus verstandig om je beleggingen voor een lange tijd te houden, zodat de kosten beperkt blijven. In het geval van aandelen kies je ook best een goede makelaar, om te voorkomen dat de kosten te hoog oplopen.

Het perfecte moment om te beginnen beleggen is dus als je noodspaarpotje al gevuld is. Vanaf dan kan je producten uitkiezen om in te beleggen.

Geen exclusieve keuze

Er zijn natuurlijk momenten waarop je beter voor sparen kiest en andere momenten die zich lenen tot beleggingen. Je hoeft echter niet altijd voor één optie te kiezen.

Als je noodspaarpot nog niet gevuld is, is het verstandig om te sparen, maar ook aan beleggen begin je beter vroeg dan laat. Zo krijgt je geld de tijd om aan te groeien. Als je werkgever een pensioenplan aanbiedt waarbij de werkgever evenveel bijdraagt als jij, neem je die mogelijkheid best aan.

Het geld dat je iedere maand kan opzijzetten, verdeel je best tussen sparen en investeren, in plaats van op één paard te wedden. Zo kan je geld opzijzetten voor een noodgeval en tegelijk je vermogen doen groeien.

Dit artikel is geschreven door Lyle Daly van The Motley Fool, met wettige vergunning via het NewsCred-netwerk. Vragen over de vergunning kan u stellen via legal@newscred.com.

Wil je graag (beter) gaan sparen? Lees dan hier onze vijf tips om eraan te beginnen.

En hier kan je ontdekken of je voldoende spaart voor je pensioen.

 

26/04/19
1 Minuten Lezen

Een online spaarrekening openen met een eID-kaartlezer [VIDEO]

Om een spaarrekening te openen moet je niet...

28/03/19
1 Minuten Lezen

Zijn online spaarrekeningen veilig? [VIDEO]

We maken ons allemaal zorgen over onze veiligheid...

26/03/19
1 Minuten Lezen

Wat is het verschil tussen een basisrente en...

Bij gereglementeerde spaarrekeningen ontvang je twee soorten interesten: een...

22/03/19
1 Minuten Lezen

Hoe open ik een online spaarrekening? [VIDEO]

Een online spaarrekening openen is eenvoudig en zou...