blog.santanderconsumerbank
Businessman with statistic graph of stock market financial indices analysis on laptop screen, finance data and technology concept
03/12/18
3 Minuten Lezen
Forbes
Staan de beurzen te hoog om te investeren? Waarom markettiming geen veilige beleggersstrategie is

'Buy low, sell high'. Dat is het basisprincipe waar investeerders zich maar beter aan houden, ongeacht de investering die ze doen. Onlangs bereikte de effectenbeurs na een gestage groei een absoluut hoogtepunt. De daaropvolgende terugval wordt dan weer gezien als een duidelijk signaal dat de beurs te hoog staat om te investeren. Sterker nog, voor velen is dit het uitgelezen moment om hun effecten te verkopen.

Ze doen, met andere woorden, aan 'markettiming'. Volgens die strategie verkoop je aan hoge koersen en wacht je geduldig af om weer aan lage koersen te kopen. (Uiteraard zijn 'hoog' en 'laag' relatieve begrippen, en probeer je als investeerder deze strategie steeds opnieuw toe te passen.)

Klinkt als muziek in de oren, niet? In principe wel. Hoewel markettiming achteraf gezien een fluitje van een cent lijkt, is het perfect timen van je aankopen en verkopen in de praktijk aartsmoeilijk. Je hebt immers geen glazen bol om de toekomst te voorspellen.

Bovendien kunnen verkeerd getimede keuzes je een flinke som geld kosten.

Als je echter gigantische investeringen doet, kan een goede timingstrategie winstgevend zijn. Stel: je bent de fictieve, maar übercoole Bobby Axelrod uit de succesreeks Billions en beschikt over een hefboomfonds ter waarde van maar liefst € 1 miljard. In dat geval haal jij € 2 miljoen op bij een beursstijging van 0,002 procent.

Als je timing goed zit, kun je heel snel heel veel geld verdienen.

Laten we het nu eens van een andere kant bekijken. Je hebt als particulier € 100.000 geïnvesteerd. De eerder vermelde groei van 0,002 procent staat dan garant voor € 200. Dat is een veel kleiner (maar nog steeds geen onaanzienlijk) bedrag. Vergeet echter niet dat je een commissie op de transactie dient te betalen. En tenzij je kapitaal deel uitmaakt van een fiscaal vehikel om belastingen te besparen, betaal je ook belastingen op de opbrengst.

Op die manier kalft je winst van € 200 af tot hooguit € 150.

Maar wat als de markt blijft groeien, terwijl jij wacht om opnieuw te investeren? Wat als de markt vandaag nog een paar procent groeit? Misschien besluit je te wachten op een nieuwe marktdip. Het adagium voor sluwe investeerders luidt immers: 'buy low, sell high'. Maar we stellen de vraag opnieuw: wat als de markt blijft groeien? Dan mis je alle winsten die deze groei met zich meebrengt.

Het probleem is dat niemand belangrijke marktschommelingen exact kan voorspellen. Dat geldt in het bijzonder voor beperkte fluctuaties.

Het is ook onmogelijk om te weten wanneer de markt piekt en grondig moet worden bijgestuurd. Op basis van de gestage groei van de Dow Jones van 16.000 in 2016 tot 26.000 eerder deze maand, hebben vele 'experts' een grondige correctie voorspeld. Hun voorspelling kwam niet uit. Dat blijkt duidelijk uit de cijfers.

Stel dat je hun prognose had gevolgd en - geheel volgens het markettimingprincipe - je effecten had verkocht, dan zag je een hoge potentiële winst in rook opgaan.

Wat is dan de beste strategie, als je rekening houdt met al het voorgaande?

Voor de meeste beleggers is een langetermijnstrategie à la Warren Buffet de beste optie. Buffet stoelde zijn succes op het buy-and-holdprincipe (een vanzelfsprekende aanpak voor Buffet, aangezien het overgrote deel van de liquide investeringen van de Amerikaanse bevolking betrekking heeft op pensioenfondsen). Buy-and-hold betekent: fondsen selecteren als langetermijnbelegging. Dat staat haaks op markettiming. Als je in dividend uitkerende aandelen investeert, kun je die dividenden voortdurend opstapelen. Bovendien vermijd je zo makelaarskosten die voortvloeien uit het steeds opnieuw verhandelen van aandelen.

Zodra je het tijd acht om je investeringen te diversifiëren, kun je makkelijk aandelen verwerven via een indexfonds. Dat werkt als volgt. Als je in een indexfonds investeert, kun je een deel van de aandelen van een aantal bedrijven kopen. Sommige indexfondsen zijn toegespitst op specifieke sectoren. Andere indexfondsen bevatten dan weer een deel van elk beursgenoteerd bedrijf op een bepaalde beurs. Kortom, de waarde van je investering neemt toe en daalt afhankelijk van een specifieke sector (of van de market in het algemeen).

Ten slotte, wil ik het nog eens hebben over markettiming. Als je investeert in een bepaald aandeel, maakt het niet uit wat de rest van de markt doet. Jarenlang werd het aanbevolen om te investeren in aandelen van Google, ongeacht de omstandigheden in de rest van de markt. Wat Apple betreft, idem dito. Hetzelfde principe geldt ook voor minder sexy bedrijven zoals General Mills, Coca-Cola en UPS. Doorheen de tijd haalden deze bedrijven gemiddeld aanzienlijke jaarlijkse rendementen, en ontvingen aandeelhouders in sommige gevallen ook behoorlijke dividenden.

Conclusie: de beurzen staan nooit te hoog om investeringen te doen, op voorwaarde dat je slim investeert.

Dat was honderd jaar geleden al een waarheid als een koe en geldt na al die jaren nog steeds.

 

Dit artikel werd geschreven door Mark Eghrari van Forbes en wordt met een geldige licentie verspreid via publicatienetwerk NewsCred. Neem bij vragen over de licentie contact op met legal@newscred.com.

08/05/19
3 Minuten Lezen

Lexicon van investeringstermen

Beleggingstaal kan moeilijk lijken voor beginners. Als je...

11/03/19
3 Minuten Lezen

Sparen of beleggen? Dat is de hamvraag.

Dat sparen belangrijk is, valt niet te ontkennen...

14/02/19
5 Minuten Lezen

7 tenenkrullende beleggersfouten waar u volgens experts vandaag...

Wanneer u uw eerste winst boekt op de...