blog.santanderconsumerbank
Dad with daughter at home
11/03/19
3 Minuten Lezen
Working Mother
5 tips om gezond te leven als dertiger

Voor sommigen voelt hun dertigste verjaardag aan als een doodvonnis. De maatschappij hecht veel belang aan jeugdigheid, dus het is niet bepaald aangenaam om ouder te worden. Maar het is tijd om te erkennen dat je je als dertiger in een fantastische periode bevindt – het is een periode van groei waarin je je weg probeert te vinden als persoon en in je carrière. Met deze tips zul je op een stralende manier richting tram 4 gaan.

1. Besteed aandacht aan je voeding

Veel vrouwen hebben er als twintiger geen idee van wat gezonde voeding is. Door populaire diëten en slechte raad ontwikkelen sommige vrouwen een negatief lichaamsbeeld en een problematisch metabolisme. Laat die problemen achterwege als dertiger en begin met een schone lei. Zorg dat je veel verse groenten en fruit, donkergroene bladgroenten, en noten en zaden eet. Laat ook je bloed testen om te kijken of je tekorten hebt die problemen op lange termijn zouden kunnen veroorzaken. Vrouwen hebben vaak nood aan extra probiotica, omega 3-vetzuren en vitamine C, dus je hoeft zeker niet bang te zijn voor supplementen!

Door aandacht te besteden aan voedingsstoffen in plaats van calorieën of diëten zul je niet alleen je hartgezondheid bevorderen maar ook het risico op leeftijdsgebonden problemen zoals osteoporose verminderen.

2. Slaap

De periode waarin je een hele nacht kon uitgaan zonder wallen onder je ogen is voorbij. Het is tijd om je slaapschema ernstig te nemen.

Er bestaat heel wat tegenstrijdige informatie over slaap. Sommige mensen zeggen dat amper vijf uur per nacht voldoende is, terwijl anderen de traditionele acht uur aanraden. Zijn middagdutjes goed of niet? Mogen we een nachtlampje gebruiken? Welk type hoofdkussen is het beste? Er zijn zelfs apps die de kwaliteit van je nachtrust opvolgen.

Een goede eerste stap is om je dagelijks leven buiten je slaapkamer te houden. Zorg dat er geen gsm, tv of rommel te vinden is in je slaapkamer. Wanneer je op je slaapkamer komt, zullen je hersenen die ruimte automatisch associëren met slaap. Daardoor zul je gemakkelijker in slaap vallen. Het is een eenvoudig trucje dat de kwaliteit van je nachtrust zal bevorderen. Daarna kun je eventueel experimenteren met bamboe kussens of zelfkoelende matrassen.

3. Beschermingsfactor!

Zonnecrème is ongelooflijk belangrijk als je je jeugdige uitstraling wilt behouden. De uv A- en uv B-stralen van de zon veroorzaken allerlei ernstige problemen, zoals kanker en vroegtijdige veroudering van de huid.

Als je niets anders doet voor je huid als dertiger (al raden we dat niet aan), zorg dan dat je op zijn minst elke dag zonnecrème opdoet om je huid en je lichaam te beschermen. Interessant weetje: de meeste traditionele zonnecrèmes beschermen alleen tegen uv B-stralen – de stralen die kanker veroorzaken. De zon produceert echter ook minder gevaarlijke uv A-stralen die diep in de huid dringen en na verloop van tijd rimpels veroorzaken. Als je een zonnecrème wilt die de veroudering van je huid vertraagt, ga dan op zoek naar ingrediënten zoals titaandioxide die je huid beschermen tegen uv A-stralen en zorgen dat ze gaaf blijft.

4. Geest vóór lichaam …

Het leven als dertiger kan stresserend zijn. Misschien wordt je carrière veeleisender, waardoor je minder tijd hebt om voor jezelf te zorgen. Of misschien vragen je relaties meer engagement, of worstel je met de grote vragen over trouwen en kinderen krijgen. Al die veranderingen in je leven brengen extra verantwoordelijkheden en zorgen met zich mee. Elk jaar kampen duizenden twintigers en dertigers met een burn-out, dus het is een fenomeen dat we ernstig moeten nemen.

Probeer tijd te maken voor je mentale en emotionele gezondheid. Ga op zoek naar hobby’s die je graag doet, investeer in mooie kaarsen en ontdek of meditatie iets voor jou is. Breng tijd door met je familie en vrienden, en geniet van het leven. De bedoeling is dat je met beide benen op de grond blijft staan en dat je je bewust bent van je succes zodat je een burn-out of te veel stress kunt vermijden.

5. Maar draag ook zorg voor je lichaam

Sport biedt heel wat voordelen, zowel voor je mentale als je fysieke gezondheid. Momenteel kampt ongeveer een derde van de jongvolwassenen in de VS met obesitas, dus sport is iets waar we niet omheen kunnen.

Wanneer je als dertiger begint te sporten, moet je consequent zijn. Ga op zoek naar iets dat werkt voor jou en dat je echt graag doet. Voor sommige vrouwen is dat yoga, barre of luchtacrobatiek. Voor anderen is het CrossFit, kickboksen of HIIT. Sommige vrouwen sporten graag samen voor wat motivatie en steun, maar anderen zweten liever op hun eentje. Er is een hele wereld van verschillende disciplines en gemeenschappen die op je wacht! Ga op zoek naar iets dat je graag doet en hou vol voor optimale resultaten op mentaal en fysiek vlak.

Hopelijk bieden deze tips inspiratie en zie je het leven als dertiger nu helemaal zitten!

Dit artikel is geschreven door Natalie Bracco van Working Mother en wettelijk geautoriseerd door het uitgeversnetwerk NewsCred. Gelieve alle autorisatievragen aan legal@newscred.com te richten.

Ontdek wat welzijn is en waarom het belangrijk is.

14/05/19
3 Minuten Lezen

3 fintechtrends om in 2020 en daarna in...

De term 'fintech' wordt gebruikt voor de nieuwe...

22/03/19
3 Minuten Lezen

Tienstappenplan voor een lang en gelukkig leven

Vijftigers leven doorgaans nog frank en vrij, maar...

01/03/19
3 Minuten Lezen

Laat je inspireren door deze 3 supersuccesvolle Belgische...

Wil je succes boeken in de zakenwereld, dan...