blog.santanderconsumerbank
E-bike commuter
11/02/19
2 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
De voordelen van een elektrische fiets ten opzichte van de auto

Heb je al eens gedacht aan een e-bike in plaats van de auto?

Uit een onderzoek van de fietsenbeurs Velofollies blijkt dat e-bikes het grootste marktsegment beslaan met een aandeel van 45%. Dat zijn in totaal zo'n 220 000 e-bikes. Of je nu in de Belgische heuvels rijdt of door de drukke steden navigeert, e-bikes bieden de fietsers een heleboel voordelen ten opzichte van de auto. Ze verbeteren je gezondheid, zijn goed voor het milieu en besparen je heel wat kosten.

Een e-bike is een efficiënt transportmiddel

E-bikes zijn verrassend efficiënt. Michael Graham Richard, fietscorrespondent van de ecologische website Treehugger, berekende dat rijden met een e-bike drie keer goedkoper is dan rijden met een auto, inclusief de kosten van een nieuwe batterij.

E-bikes staan bovendien centraal in een aantal boeiende nieuwe transportconcepten. In Europa zijn er bijvoorbeeld zo'n 500 verschillende diensten voor fietsdelen. Zulke diensten zijn volgens een rapport van BusinessWire de ideale manier om ook e-bikes te delen. Zo zou het persoonlijk bezit stilaan vervangen kunnen worden door een vlootstructuur. Gebruikers betalen dan enkel nog voor de afgelegde kilometers, waardoor de e-bike nóg goedkoper wordt ten opzichte van de auto.

E-bikes zijn beter voor het milieu

E-bikes hebben verschillende voordelen voor het milieu. Uiteraard vermijd je luchtvervuiling doordat je de auto laat staan. Met heel wat e-bikes kan je snelheden tot 45 kilometer per uur behalen, zodat je met gemak kan pendelen en toch niet vastzit in het verkeer. Zo beperk je de uitstoot van uitlaatgassen.

Elektrische batterijen opladen via het elektriciteitsnet is een veel efficiëntere manier om brandstof om te zetten in stroom. Bovendien kan je stroom uit hernieuwbare bronnen gebruiken om je fiets op te laden. Nog een extra voordeel: wie een e-bike koopt in plaats van een elektrische wagen, gebruikt minder grondstoffen voor zijn of haar verplaatsingen.

Volgens de European Cycling Federation stoten e-bikes 22 gram CO2 uit per afgelegde passagierskilometer, gewone fietsen produceren 21 gram. Dat is de som van de koolstofdioxide die een fietser zelf produceert en de uitstoot die wordt opgewekt bij de productie van het voedsel dat nodig is voor een fietstocht. Ter vergelijking: een personenwagen zorgt voor een uitstoot van 271 gram en een bus voor 101 gram. Op een traject van acht kilometer kan een pendelaar met een e-bike 750 kilo CO2-uitstoot besparen.

E-bikes zijn goed voor je gezondheid

Natuurlijk helpt de elektrische motor je bij het trappen, maar toch zijn er bewezen gezondheidsvoordelen verbonden aan een e-bike. De New York Times publiceerde een studie van de universiteit van Colorado, waarin deelnemers gedurende een maand drie keer per week een ritje maakten met een e-bike met trapondersteuning.

Uit de resultaten bleek dat alle deelnemers altijd de vereiste minimumafstand hadden afgelegd, en sommigen zelfs de helft meer. De hartslagmonitoren toonden dat de ritjes vergelijkbaar waren met een rustige jog en dat de fietser ongeveer 75% van hun maximale hartslag bereikten.

Belastingvoordeel voor elektrische fietsen

Op bijna elke e-bike kan je genieten van een belastingvoordeel, dankzij de uitgebreide fietsvergoeding van de overheid. Die past in het Europese Bike2Work-project. Alle elektrische fietsen en e-bikes die tot 45 km/u halen vallen onder die regeling. De overheid erkent namelijk de voordelen van e-bikes voor de gezondheid, het verkeer en het milieu.

Dankzij de Belgische regeling rond fietsvergoedingen betalen de werkgevers hun personeel € 0,23 (belastingvrij) per kilometer die ze naar het werk fietsen. Welke fiets je daarvoor kiest, maakt niet uit: als je fietst, kom je in aanmerking. Uit een artikel uit 2017 in Bike Europe bleek dat 9% van de Belgische werknemers van die regeling gebruik maakt. Zo verbetert de luchtkwaliteit en verminderen de uitstoot en de files voor iedereen.

Op zoek naar reistips? Hier vind je een artikel vol leuke tips voor een uitje naar Berlijn. En als je het reisje online wil boeken, kan je hier lezen hoe je je computer kan beschermen tegen hackers.

Tue, 05/14/2019 - 08:10
3 Minuten Lezen

3 fintechtrends om in 2020 en daarna in...

De term 'fintech' wordt gebruikt voor de nieuwe...

Fri, 03/22/2019 - 15:00
3 Minuten Lezen

Tienstappenplan voor een lang en gelukkig leven

Vijftigers leven doorgaans nog frank en vrij, maar...

Fri, 03/01/2019 - 11:50
3 Minuten Lezen

Laat je inspireren door deze 3 supersuccesvolle Belgische...

Wil je succes boeken in de zakenwereld, dan...

Wed, 02/27/2019 - 15:47
2 Minuten Lezen

Wat is ‘wellness’ en waarom is het belangrijk?

 Je denkt misschien dat het woord ‘wellness’ een...