blog.santanderconsumerbank
Famous view of Lyon
15/03/19
4 Minuten Lezen
Rick Steves Travel - PBS
Lekker Lyon: de culinaire hoofdstad van Frankrijk, buiten de betreden paden

Lyon, gelegen rondom de Rhône en de Saône, tussen Bourgondië en de Provence, is al sinds de Romeinse tijd een van de belangrijkste steden in Frankrijk. Met haar geplaveide steegjes, herenhuizen in pastelkleuren, winkelstraten die niet zouden misstaan in Parijs, sfeervolle musea en haar gerenommeerde keuken blijft Lyon toch verrassend 'ontoeristisch'. De stad ligt op slechts twee uurtjes trein vanuit Parijs en is ideaal voor een tussenstop van een of twee dagen.

In Lyon – voor velen een gastronomisch mekka – zijn de bezienswaardigheden verdeeld in drie gebieden: het historische Vieux Lyon (de oude stad op de oever van de Saône), het Presqu'île (het schiereiland tussen de twee rivieren) en de Fourvière, een heuvel met bovenaan de witte Notre Dame-basiliek die over de stad glinstert.

Ik vind het leuk om mijn dag in Lyon te beginnen met een kabelbaanritje naar de top van de Fourvière, waar de Romeinen in 43 v.Chr. de stad stichtten en ze de naam Lugdunum meegaven. Vanop de Fourvière heb je een prachtig uitzicht op de oude stad, haar renaissancewoningen met allemaal dezelfde schoorstenen, en op de elegante negentiende-eeuwse architectuur van het schiereiland.

Op de heuvel zelf staat de flonkerende Notre Dame-basiliek die aan het einde van de jaren 1800 werd gebouwd.  Binnenin dat sierlijke gebouw vertellen gedetailleerde mozaïeken het verhaal van de Maagd Maria. Op de 500 jaar oudere kapel naast de basiliek torent een prachtig gouden beeld van Maria over de stad.

Als je een eindje verder wandelt, vind je op de flank van de heuvel het fraaie Gallo-Romeins museum Lugdunum, dat uitkijkt over twee Romeinse theaters. In Lyon zal je de term 'Gallo-Romeins' wel vaker horen. De Romeinen veroverden er immers de Galliërs (de sterkste proto-Franse stam) en namen hen op in hun cultuur toen ze hun uitgestrekte rijk uitbouwden. Dit grote stuk van het Romeinse Rijk was eeuwenlang een Gallische of Gallo-Romeinse samenleving. Het museum stelt Romeinse artefacten tentoon, zoals munten, gereedschap, amforen en een stenen tafel waarin een toespraak van keizer Claudius in het jaar 48 werd gegraveerd. Buiten het museum ligt een groot theater, gebouwd onder het bewind van keizer Augustus en vandaag nog gebruikt voor concerten. Het akoestische ontwerp van het kleinere theater daarnaast leende zich dan weer voor toespraken en liederen.

Onderaan de heuvel kan je rondwandelen tussen de best bewaarde renaissancegebouwen in Frankrijk, overblijfselen uit de 'gouden eeuw' van Lyon, toen de stad de spil van de Europese zijde-industrie vormde. In de voetgangersvriendelijke straatjes, tussen de pittoreske pleintjes en binnenplaatsen, kan je heerlijk wandelen, windowshoppen en cafeetjes bezoeken. Je vindt er trouwens nog altijd zijde: in de Rue du Boeuf stelt zijdeleverancier Brochier Soieries een computergestuurd weefgetouw tentoon – naast de traditionele zijderupsen.

De traboules (overdekte passages) in het oude Lyon beschermden ooit de onafgewerkte zijdegoederen tegen het weer en vormden handige binnenwegen tussen de drie grote straten die van het noorden naar het zuiden van de stad lopen. Tegenwoordig kan je er prachtige loggia's, tuintjes vol pastelkleuren en delicate architectuur bewonderen.

Eens je de oude stad hebt ontdekt, kan je ook heel wat boeiende musea bezoeken. Het Gadagne-museum, ondergebracht in een renaissancehuis en genoemd naar een rijke koopmansfamilie, kan je twee tentoonstellingen bezoeken met één toegangsticket: een museum over de geschiedenis van de stad en een marionettenmuseum. Het Museum voor Schone Kunsten, in een voormalige abdij op het schiereiland, heeft een indrukwekkende collectie. Je kan er een Egyptische collectie bekijken, maar ook impressionistische schilderijen, of even tot rust komen in de binnentuin. Op het schiereiland vind je ook het Museum voor Textiel en Decoratieve Kunst, dat twee gebouwen – en een binnenplaats – beslaat.

Op de oostelijke oever van de Rhône ligt het Hisorisch Museum van Verzet en Deportatie. Daar krijg je een inzicht in de slimme strategieën van Lyons verzetsstrijders tegen de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Lumièremuseum is dan weer helemaal gewijd aan de cruciale bijdragen die de gebroeders Lumière leverden aan de ontwikkeling van de film. Vlakbij vind je de voedselmarkt Les Halles, een echt food festival met slagers, viswinkels, banketbakkers, kaaswinkels en kleurrijke verse groente- en fruitkramen, en hier en daar een eetstandje of een mini-restaurant.

In Lyon is uit eten gaan een serieuze aangelegenheid (en in vergelijking met Parijs zijn de prijzen er schappelijk). Chefs zijn hier bekender dan profvoetballers! De typische 'bouchons' zijn kleine bistro's, ontstaan toen de Mama's kookten voor de zijdearbeiders na een lange werkdag. De bruisende voetgangersstraten van de oude binnenstad en de Rue Mercière op het schiereiland zijn echte bouchon-bazaars. Het is zeker de moeite om er eens door te wandelen, ook als je elders gaat eten. De kwaliteit ligt misschien wat lager in die populaire restaurantjes, maar er heerst een heerlijke sfeer.

Na het diner vind ik het erg leuk om de mooie verlichting in de stad te gaan bekijken. Parijs mag dan wel 'de lichtstad' zijn, maar Lyon is haar tijd vooruit op gebied van stadsverlichting en organiseert er zelfs congressen rond. Iedere avond worden meer dan 200 gebouwen, sites en openbare plaatsen prachtig verlicht.

Als ik Parijs verlaat, blijf ik me verbazen over de wonderen die Frankrijk verder te bieden heeft. Lyon is een elegante Franse stad, zonder het minste onbehouwen toerisme.

ZIN IN EEN BEZOEKJE?

OVERNACHTEN: Hotel des Artistes is een comfortabel, zakelijk hotel met een goede prijs-kwaliteitverhouding voor weekendverblijven (middelmatig, www.hotel-des-artistes.fr). Hôtel Elysée is een eenvoudig, knus hotel op een paar straten van het centrum van het schiereiland (budget, https://hotel-elysee-lyon.fr).

UIT ETEN: In Brasserie le Sud kan je genieten van de keuken van de intussen overleden legendarische chef Paul Bocuse. De kaart en de atmosfeer in het restaurant doen mediterraans aan (duur, Place Antonin Poncet 11, tel. 33 04 72 77 80 00). Le Bouchon des Filles ligt in een rustige straat vlakbij het Museum voor Schone Kunsten en heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding (middelmatig, Rue Sergent Blandan 20, tel. 33 04 78 30 40 44).

TRANSPORT: Lyon heeft een gebruiksvriendelijk vervoerssysteem met trams, metrolijnen en bussen én twee kabelbaantjes die je de Fourvière ophelpen.

TOERISTISCHE INFORMATIE: www.lyon-france.com.

(Rick Steves (www.ricksteves.com) schrijft reisgidsen voor Europa en presenteert reisprogramma's op radio en televisie. Je kan hem contacteren via rick@ricksteves.com en zijn avonturen op Facebook volgen.)

Dit artikel is geschreven door Tribune Content Agency en Rick Steves van Rick Steves Travel - PBS, met wettige vergunning via het NewsCred-netwerk. Vragen over de vergunning kan u stellen via legal@newscred.com.

Lees hier waarom je in plaats van de auto ook een elektrische fiets kan nemen.

26/03/19
3 Minuten Lezen

Plannen voor je pensioen: waar je rekening mee...

Een huis kopen is een van de duurste...

26/03/19
2 Minuten Lezen

Hoe je met volle teugen kunt genieten van...

Kijk je reikhalzend uit naar de dag waarop...

11/03/19
1 Minuten Lezen

De 3 beste iPhone- en Android-apps om je...

Je uitgaven en inkomsten bijhouden is niet makkelijk...

11/02/19
2 Minuten Lezen

5 tips voor een budgetvriendelijk bezoek aan New...

Het is geen geheim dat een citytrip naar...