blog.santanderconsumerbank
low angle photography of castle
01/02/19
4 Minuten Lezen
Rick Steves Travel - PBS
Nieuwigheden in Spanje en Portugal in 2019

Samen met heel wat andere reizigers bezocht ik Barcelona in de lente, in de hoop een bezoekje te brengen aan de prachtige kerk Sagrada Familia. Toen ik daar aankwam, bleek het loket gesloten en vertelde een bordje me 'Geen tickets meer vandaag. Je kan online een ticket kopen voor een andere dag.' Gelukkig wist ik dat ik tickets op voorhand moest kopen.

Er zijn nog heel wat leuke bezienswaardigheden in Spanje die je best van tevoren boekt. Zo vind je het Picassomuseum, La Pedrera, Casa Batlló en Park Güell in Barcelona; de Palacios Nazaries van het Alhambra in Granada; en het Alcázar (het Koninklijk Paleis van Sevilla in Moorse stijl), de Iglesia del Divino Salvador (de Verlosserskerk) en de kathedraal in Sevilla. In het Casa Amatller en het Paleis van de Catalaanse Muziek in Barcelona en het huis van Salvador Dalí in Cadaques kan je enkel verplichte gegidste rondleidingen volgen, die je ook op voorhand moet boeken. Het is ook een goed idee om tickets voor het Dalí theatermuseum in Figueres vooraf te bestellen. Je kan ook ter plaatse een ticket kopen, maar in mijn boeken geef ik aan dat je ze van tevoren moet kopen, dat is veel slimmer.

Ik geef je graag nog wat tips voor je reisplannen naar Spanje of Portugal in 2019. Barcelona staat niet stil. Na een lange periode van renovaties opende het Maritiem Museum weer de deuren. Daar kan je schepen bewonderen uit de dertiende tot de achttiende eeuw, de recentere schepen worden momenteel nog gerestaureerd. De wijk El Raval is sterk in opkomst als de nieuwe bohemienwijk. Hier en daar heeft de wijk nog een ruw imago, maar dankzij de recent heropende Sant Antoni-markt, het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst en de voetgangersvriendelijke straten is het een bloeiende buurt vol creatieve winkeltjes, bars en restaurants.

In het noorden van Baskenland, in San Sebastian, werd de oude tabaksfabriek van San Sebastian omgebouwd tot het gratis toegankelijke Tabakalera Internationaal Centrum voor Hedendaagse Kunst. Daar worden films getoond en kunsttentoonstellingen georganiseerd, en het dakterras biedt een adembenemend uitzicht. In Pamplona geeft een nieuwe tentoonstelling een kijkje achter de schermen van de beroemde stierenvechtarena.

Meer naar het zuiden, in Sevilla, kan je een rondleiding op het dak van de kathedraal volgen. Dat is een fijnere ervaring (met een mooier uitzicht!) dan de beklimming van de klokkentoren. Vlakbij, in Córdoba, kan je dan weer de klokkentoren van de Mezquita beklimmen, de reusachtige kathedraal die vroeger een moskee was. De veertiende-eeuwse synagoge van Córdoba is helaas gesloten voor renovatiewerken.

Het vervoer in Spanje is sterk aan het verbeteren. Tegenwoordig kan je ook in Barcelona en Madrid de Uber nemen. In de metro van Madrid werd een nieuwe herlaadkaart ingevoerd. Je hebt er een rode 'Multikaart' (Tarjeta Multi) nodig om een enkele rit of een tienrittenkaart te kopen. De Alvia, de hogesnelheidstrein, brengt je op ongeveer 75 minuten van Segovia naar Salamanca – dat is sneller dan met de auto.

Portugal heeft minder toeristische trekpleisters dan Spanje, en ook veel minder bezoekers. Het Hiëronymietenklooster in Belém, een buitenwijk van Lissabon, is dan weer wel een publieksmagneet. Je kan best een combiticket kopen in het Archeologisch Museum van Belém om de wachtrij aan het klooster te vermijden).

Een typisch Portugese ervaring, een ritje in de ouderwetse trams in Lissabon, kan wel eens frustrerend zijn door de drukte. Pas daar goed op voor zakkenrollers die het op de toeristen hebben gemunt. Tramlijn 24E is een rustige lijn die sinds kort terug rijdt, na een onderbreking van tientallen jaren. Op die route kom je niet langs de grote bezienswaardigheden, maar krijg je wel een kijkje in een gewone werkdag in Lissabon. Je kan natuurlijk ook in Porto de tram nemen, daar is het helemaal niet druk.

Tijdens mijn recent reis naar Lissabon bezocht ik de geliefde wijk Alfama, waar de Visigoten zich ooit vestigden en waar later een bruisende zeemanswijk ontstond. Ik merkte dat de ooit zo bedrijvige straten leeg waren, op groepjes cruisetoeristen na. De nabijgelegen wijk Mouraria is dan weer wel de moeite waard om te bezoeken. De historische buurt achter het kasteel met een wirwar aan straatjes vormt nu een kleurrijke wijk. Hier woonden de Moren na de Reconquista, toen christelijke strijdkrachten de stad heroverden op de moslims. De buurt is nog steeds een beetje een onstuimig, bont district waar veel immigranten wonen. Stel je bezoekje niet te lang uit, ook deze wijk wordt stilaan opgewaardeerd, net zoals Alfama.

Nog een paar leuke nieuwtjes over Lissabon: in het Museum voor Oude Kunst is de renovatie van de bovenste verdieping afgerond. De tweede verdieping wordt in 2020 onder handen genomen. Een van de bekendste restaurants van de stad, Pap'Acorda, is verhuisd naar de eerste verdieping van de Ribeira markthal, ook bekend als de Time Out Market. Het restaurant serveert nog steeds de traditionele Portugese keuken en blijft sterk aanbevolen.

In het bedevaartsoord Fátima, waar de Maagd Maria naar verluidt in 1917 is verschenen, loopt een nieuwe tentoonstelling van de rooms-katholieke kerk, de Fatima Light and Peace Exhibition. Het is een mooie aanvulling op een bezoekje aan de basiliek en biedt een aangenamere ervaring dan de eerder commerciële concurrenten .

In Coimbra kan je een ticket kopen waarmee je zowel de universiteit kan bezoeken, de prachtige barokke Joanina-bibliotheek en het nabijgelegen wetenschapsmuseum. In dat museum kan je de tickets kopen en meteen een bezoektijd voor de bibliotheek reserveren.

In Porto is de Bolhão-markt gesloten voor hoognodige renovaties tot midden 2020. In de tussentijd verhuisden de marktkramers naar de kelder van een nabijgelegen warenhuis. Ook daar kan je genieten van de warme klantenrelaties die van generatie op generatie worden onderhouden.

De bezienswaardigheden in Spanje en Portugal zijn constant in verandering. Je hebt dus de meest recente informatie nodig als je in 2019 het meeste uit je ervaring wil halen.

(Rick Steves (www.ricksteves.com) schrijft reisgidsen voor Europa en presenteert reisprogramma's op radio en televisie. Je kan hem contacteren via rick@ricksteves.com en zijn avonturen op Facebook volgen.)

Dit artikel is geschreven door Tribune Content Agency en Rick Steves van Rick Steves Travel - PBS, met wettige vergunning via het NewsCred-netwerk. Vragen over de vergunning kan je stellen via legal@newscred.com.

Tue, 03/26/2019 - 13:28
3 Minuten Lezen

Plannen voor je pensioen: waar je rekening mee...

Een huis kopen is een van de duurste...

Tue, 03/26/2019 - 13:19
2 Minuten Lezen

Hoe je met volle teugen kunt genieten van...

Kijk je reikhalzend uit naar de dag waarop...

Fri, 03/15/2019 - 09:37
4 Minuten Lezen

Lekker Lyon: de culinaire hoofdstad van Frankrijk, buiten...

Lyon, gelegen rondom de Rhône en de Saône...

Mon, 03/11/2019 - 16:02
1 Minuten Lezen

De 3 beste iPhone- en Android-apps om je...

Je uitgaven en inkomsten bijhouden is niet makkelijk...