blog.santanderconsumerbank
Beautiful senior couple in love outside in spring nature.
11/02/19
3 Minuten Lezen
Forbes
Ook tijdens je pensioen fijn samenleven met je partner

Een van de moeilijkere aspecten van het pensioen is dat je als gepensioneerd koppel plots de hele dag samenleeft, zonder onderbrekingen door het werk. Zelfs in de beste huwelijken krijgen echtparen te maken met een veel ingrijpendere manier van samenzijn, en het is best mogelijk dat er onderweg obstakels verschijnen. Meestal begint alles prima. Aanvankelijk zijn echtparen gelukkiger, hebben ze een fijner seksleven en hebben ze het gevoel dat hun relatie verbeterd is. Helaas durft het wel eens – snel – mislopen.

Getty

Te grote afhankelijkheid vormt een eerste mogelijke valkuil. Sociale verbondenheid is erg belangrijk voor de geestelijke gezondheid en dat lijken vrouwen beter te beseffen dan mannen. Ze hebben vaak een beter sociaal netwerk en hebben meer en sterkere emotionele banden met vrienden en familie. Heel wat mannen onderhouden daarentegen minder hechte relaties en rekenen op hun echtgenotes om hen actief en sociaal betrokken te houden.

Het is heel normaal dat er in een huwelijk een zekere mate van sociale afhankelijkheid bestaat, maar sommige recent gepensioneerde mannen verwachten dan de volle aandacht van hun echtgenotes. Dat is echter geen realistische of gezonde houding. De echtgenoten zouden boos of geërgerd kunnen raken als ze meer van hun eigen tijd moeten opofferen dan ze hadden gepland. Dat geldt vooral wanneer de echtgenote zelf geen beroep uitoefende en al een zekere persoonlijke levensstijl heeft.

Het kan ook zijn dat man en vrouw heel uiteenlopende ideeën hebben over hoe ze hun leven individueel en als koppel willen inrichten. Zo kan de echtgenote ervan uitgaan dat haar partner wat vaker zal helpen bij huishoudelijke taken. De echtgenoten kunnen verlangen dat hun partner meer betrokkenheid toont bij hun hobby's. Als een van beide partners zich verwaarloosd voelt of onvoldoende aandacht voor zijn of haar behoeften krijgt, kan de teleurstelling, ontstaan uit die onevenredige verwachtingen, wel eens omslaan in vijandigheid.

Nog zo'n risico is de onverenigbaarheid van partners. Echtgenoten kunnen het gevoel krijgen tóch niet zo goed samen te passen als ze ooit dachten. Het zou kunnen dat verschillen verborgen bleven terwijl het koppel zich toelegde op de opvoeding van een gezin of op het werk, maar dat ze tevoorschijn komen nu de partners meer op elkaar gericht zijn. De gepensioneerde Michael vat het zo samen:

'Mijn echtgenote houdt van ons grote huis in de voorstad, terwijl ik graag kleiner wil gaan wonen, liefst in een appartement in de stad. In mijn ideale pensioenscenario zouden we door Europa reizen, in haar droom staan de kleinkinderen en klussen aan ons huis dan weer centraal. Ons huis moet wat mij betreft geen levenslang project worden, en ook geen kinderopvang. Ik hoop dat we onze verschillen kunnen verzoenen.'

Zulke problemen zijn niet uitzonderlijk en betekenen ook helemaal niet dat je huwelijk niet langer goed zit. Heel wat van die moeilijkheden kunnen met een eerlijk, open gesprek opgelost worden – best nog vóór het pensioen, zodat je tijd hebt om oplossingen uit te werken. Door precies uit te leggen wat beide partners van elkaar verwachten, vermijd je onduidelijkheid: ieder kan zo zijn of haar verwachtingen aanpassen, samenlevingsregels opstellen en teleurstellingen beperken. Die gesprekken kunnen gaan over de tijd die je samen of apart doorbrengt, en zelfs alledaagse onderwerpen zoals huishoudelijke taken aansnijden.

Heb je het gevoel dat je interesses te veel uiteenlopen? Zoek dan wat gemeenschappelijke punten. Heel waarschijnlijk heb je meer met elkaar gemeen dan je dacht. Ga op zoek naar activiteiten die je samen kan doen, en andere die je individueel doet. Zorg er wel voor dat je je tijd eerlijk verdeelt. Neem ook eens oprecht deel aan een activiteit van je partner: doe alsof je er heel graag bij bent. Dat noemen we 'emotiewerk' (doen alsof je erg betrokken bent bij de interesses van je partner, ook al ben je dat niet echt) en dat doen we in een huwelijk constant.

Natuurlijk is het gezond om je eigen interesses te hebben en een aantal individuele vriendschappen op te bouwen. Als je elkaar de ruimte geeft, dragen je individuele doelstellingen en vriendschappen bij aan je persoonlijke groei. Zo kan je je eigen identiteit behouden. Bovendien geeft de tijd die je apart doorbrengt je iets om over te praten als je samen bent.

Dit artikel is geschreven door Rob Pascale van Forbes, met wettige vergunning via het NewsCred-netwerk. Vragen over de vergunning kan je stellen via legal@newscred.com.

27/02/19
2 Minuten Lezen

Plannen voor je pensioen: hoe je zeker genoeg...

De meesten onder ons naderen de leeftijd waarop...

11/02/19
3 Minuten Lezen

Acht tips die je vandaag al helpen om...

Met pensioen gaan betekent voor iedereen iets anders...

05/02/19
2 Minuten Lezen

Tips om goedkoop te reizen na je pensioen

Door Bill en Ina Garrison Mahoney, gastauteurs bij ...