blog.santanderconsumerbank
Smiling young female entrepreneur hard at work in her kitchen
18/03/19
3 Minuten Lezen
The Motley Fool
Thuiswerken? 3 tips om dat op de juiste manier te doen

Alles wat thuiswerken zo leuk maakt, is precies ook wat het zo riskant maakt. Je spaart soms uren tijd uit doordat je niet hoeft te pendelen, maar je moet er dan ook over waken dat je die extra uren niet verspilt. Hetzelfde geldt voor al de vrijheid die je thuis hebt. De voordelen kunnen gigantisch zijn, maar er zijn ook risico's aan verbonden.

Om van thuiswerken een succes te maken, moet je jezelf wat discipline opleggen. Dat is vooral zo voor wie thuis werkt en zich niet aan traditionele kantooruren moet houden, en het wordt nog moeilijker als u zelfstandig bent.

Wat je situatie ook is, je moet een structuur creëren. Het is natuurlijk prima om af en toe je eigen regels eens te overtreden en die structuur te doorbreken, zolang je maar weet waar je mee bezig bent en het ook weer inhaalt.

A woman works on a laptop.

Het is belangrijk dat je een goede eigen werkplek hebt wanneer je thuiswerkt. Bron illustratie: Getty Images.

1.  Ken je doelstellingen

Als zelfstandig freelancer die stukken schrijft, podcasts maakt en nog andere dingen doet voor Motley Fool word ik betaald op basis van de hoeveelheid werk die ik aflever. Daarom druk ik mijn dagelijkse doelstellingen uit in omzet, niet in uren. Soms haal ik dat bedrag in veel minder dan de traditionele acht uren die een werkdag doorgaans telt. Dat geeft mij de flexibiliteit om eens een dag vroeger te stoppen of integendeel nog wat meer te verdienen door gewoon door te werken, ter compensatie van mogelijke problemen of kansen die zich later in de week kunnen voordoen.

Als je per uur betaald wordt, kun je jezelf makkelijk acht werkuren per dag als doel stellen, of misschien zelfs tien, zodat je elke week een dag vrij kunt nemen. Wat je doel ook is, je moet het wel vooraf kennen om het te kunnen halen.

2. Maak duidelijk dat je een job hebt

Bij thuiswerken krijg je een enorme flexibiliteit. Ik kan een aannemer laten komen of een zending in ontvangst nemen, twee dingen die handig zijn en waar ik niet echt tijd mee verlies.

Ik kan ook gaan winkelen wanneer de winkels leeg zijn en een afspraak bij de dokter lukt voor mij op elk moment van de dag. Die voordelen zijn fantastisch, maar de schaduwkant is dat andere mensen vaak geneigd zijn om over jouw flexibiliteit te gaan beslissen. Het klopt dat je veel vrijheid hebt, enkele uren als vrijwilliger meehelpen op de school van je kinderen of iemand gaan oppikken aan de luchthaven, heeft wel gevolgen: je verdient minder of je moet daarna aan de bak om de achterstand in te halen.

Maak mensen in je omgeving duidelijk dat thuiswerken niet hetzelfde is als niet werken. Maak gebruik van je vrijheid als je dat wil, maar neem die beslissing vooral zelf. Laat anderen ze niet voor jou maken.

3. Creëer de juiste werkomstandigheden

Ik geef het toe, ik lig soms als de bank te werken met de tv op de achtergrond. Voor een deel van mijn dag kan dat wel eens, maar het is een ongezonde manier van werken die uiteindelijk tot rugpijn en andere problemen leidt.

Mijn osteopaat heeft mij enkele keren goed de mantel moeten uitvegen vooraleer ik mezelf correcte werkomstandigheden heb opgelegd. Ik pendel niet langer tussen de bank en de koffiebar (waar de stoelen niet geschikt zijn om urenlang op te werken). Nee, in plaats daarvan zit ik een half uurtje tot een uur op de bank, en daarna ga ik een kop koffie halen en ga ik naar een echt bureau in een coworkingruimte. Na enkele uren loop ik weer naar huis, lunch ik, waarna ik soms ook nog even ga zwemmen, en vervolgens werk ik netjes aan een bureau bij me thuis, op een zorgvuldig gekozen stoel.

Blijf op koers

Als je eenmaal een vaste routine en een duidelijk ritme hebt gekregen, wordt het makkelijker om eens een uitzondering te maken. Thuiswerken betekent dat je je tegenover jezelf moet verantwoorden. Je hebt misschien wel een baas of een werkgever, of zelfs een heleboel als je freelancer bent, maar thuis zijn is niet hetzelfde als op kantoor werken. Je moet jezelf normen opleggen en leren wat je moet doen om die vervolgens ook te halen.

The Motley Fool heeft een bekendmakingsbeleid.

Dit artikel werd geschreven door Daniel B. Kline van The Motley Fool en werd wettelijk in licentie gegeven via het uitgeversnetwerk NewsCred. Met vragen over licenties kunt u terecht op legal@newscred.com.

Laat u inspireren door deze drie enorm succesvolle Belgische zakenvrouwen.

14/05/19
3 Minuten Lezen

3 fintechtrends om in 2020 en daarna in...

De term 'fintech' wordt gebruikt voor de nieuwe...

22/03/19
3 Minuten Lezen

Tienstappenplan voor een lang en gelukkig leven

Vijftigers leven doorgaans nog frank en vrij, maar...

11/03/19
3 Minuten Lezen

5 tips om gezond te leven als dertiger

Voor sommigen voelt hun dertigste verjaardag aan als...

01/03/19
3 Minuten Lezen

Laat je inspireren door deze 3 supersuccesvolle Belgische...

Wil je succes boeken in de zakenwereld, dan...