blog.santanderconsumerbank
You always make my day!
22/03/19
3 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
Tienstappenplan voor een lang en gelukkig leven

Vijftigers leven doorgaans nog frank en vrij, maar kunnen 60-, 70- en 80-jarigen dat ook? Heeft het leven nog wat te bieden voor senioren? Het antwoord is ongetwijfeld: ja! Het komt erop aan een plan te hebben. Volgens de meeste gepensioneerden zijn hun welzijn en gezin hen het dierbaarst. Financiële zekerheid is ook belangrijk. Die wensen indachtig, hebben we een tienstappenplan opgesteld voor een lang en gelukkig leven.

1. Baken financiële grenzen af

Soms is het leven een tranendal, met name wanneer je je op het einde van de maand afvraagt hoe je in hemelsnaam de energiefactuur of je kredietkaartkosten gaat betalen en overleeft op bonen in blik. Idealiter begin je aan pensioensparen zodra je een baan te pakken hebt, maar het is nooit te laat om wat extra geld opzij te zetten voor later. Financiële zekerheid inbouwen is niet moeilijk. Stel een budget op en hou je eraan. Op die manier kun je - binnen je financiële grenzen - genieten van vakanties, concerten en lekkere dinertjes, zonder last te hebben van geldproblemen.

2. Word lid van een club

Of je nu yoga gaat volgen, tennislessen neemt, een koor vervoegt of samen met je vrienden begint te golfen, het is belangrijk om je sociaal leven te onderhouden.

3. Koester je familie en vrienden

Het is nooit te laat om nieuwe vrienden te maken. Maar koester tegelijkertijd je bestaande vriendenkring en houd contact met je familie. Smeed vriendschappen met mensen van alle leeftijden, niet alleen met personen die dezelfde smaak en leeftijd hebben als jij. Verruim je horizon.

Als je ouder wordt, verlies je mogelijk vrienden en partners, maar het is nooit te laat om opnieuw te beginnen. De draad opnieuw oppikken met oude contacten is makkelijker dan je denkt. Wie heb je al in tijden niet meer gehoord of stuurt je nog steeds een kerstkaartje? Bel ze op, stuur ze mailtje, of nog eenvoudiger: neem contact op via sociale media. Verlies ten slotte je familie niet uit het oog. En heb je ruzie met je partner, leg het dan bij voor het slapengaan. Vermijd dat kleine wonden beginnen te etteren.

4. Eet gezond

Hoeveel van je leeftijdgenoten gaan tegenwoordig te rade bij een diëtist? Hou er een gezond voedingspatroon met voldoende fruit en verse groeten op na. Vermijd verwerkte vleesproducten en alcohol.

5. Wandel een kilometer per dag

Doe zoveel mogelijk aan lichaamsbeweging. Als je niet meer naar je werk moet, is de verleiding om gewoon thuis te zitten groot. Ben je nog aan het werk? Zit dan niet langer dan één uur achter je pc zonder een pauze te nemen. Ga een glaasje water halen of sla een praatje met je partner in de keuken. Kun je wegens invaliditeit amper sporten, beweeg dan zoveel mogelijk. Schaf een fitness-dvd aan en volg het programma.

Geef niet op wanneer je tijdens de eerste sessie uitgeput ineenzakt. Hoe meer je oefent, hoe groter je uithoudingsvermogen wordt. Dankzij een gezonde levensstijl blijf je zowel mentaal als fysiek fit. Raadpleeg je huisarts vooraleer je aan doorgedreven lichaamsbeweging begint te doen.

6. Zoek een hobby

Wie de hele dag tv kijkt, heeft meer kans om dementie op te lopen. Wat zijn je passies? Kijk je graag naar wedstrijden uit de Jupiler Pro League of van de Red Lions, onze hockeykampioenen? Koop dan kaartjes, trek naar het stadion en zie je favoriete team live aan het werk.

7. Blijf op de hoogte

Abonneer je op een online krant of koop een papieren krant om op de hoogte te blijven van de actualiteit.

8. Relativeer gemiste kansen

Édith Piaf zong het al: 'Je ne regrette rien'. Sta open voor nieuwe uitdagingen en uitnodigingen. Mensen hebben doorgaans niet zozeer spijt van hun daden, maar des te meer van gemiste kansen. Opgelet: overdrijf niet. Te veel hooi op je vork nemen is, ongeacht je leeftijd, nooit een goed idee, laat staan voor senioren.

9. Zet vandaag geld opzij voor een zorgeloze oude dag

Geld is geen garantie voor geluk, maar wel voor comfort tijdens je pensioen.

10. Leef elke dag alsof het je laatste is

Pluk de dag! Hoe ouder je wordt, hoe kostbaarder de tijd wordt.

Aan de hand van deze vijf tips kun je makkelijk geld besparen.

Ga je binnenkort op pensioen? Volg dan zeker deze adviezen op.

14/05/19
3 Minuten Lezen

3 fintechtrends om in 2020 en daarna in...

De term 'fintech' wordt gebruikt voor de nieuwe...

11/03/19
3 Minuten Lezen

5 tips om gezond te leven als dertiger

Voor sommigen voelt hun dertigste verjaardag aan als...

01/03/19
3 Minuten Lezen

Laat je inspireren door deze 3 supersuccesvolle Belgische...

Wil je succes boeken in de zakenwereld, dan...