blog.santanderconsumerbank
Champions League
06/08/19
3 Minuten Lezen
UEFA Champions League 2018/19 – interview met Jaques Sys

Dit weekend is het eindelijk zover en wordt de UEFA Champions League-finale beslecht. Het is de ideale aanleiding voor een gesprek met Jaques Sys, een van de belangrijkste voetbalexperten van België, over de afgelopen competitie en de finale waar iedereen naar uitkijkt.

Profiel: Jacques Sys is een veteraan in de voetbaljournalistiek: hij is al bijna 45 jaar actief in het wereldje. Sys begon zijn carrière bij Sport ’80. In 1989 maakte hij de overstap naar Sport / Voetbalmagazine, waar hij vijf jaar later hoofdredacteur werd. In 2012 werd Sys ook hoofdredacteur van de franstalige tegenhanger van het magazine, Sport / Footmagazine.

Santander: Wat was dit seizoen voor jou hét hoogtepunt van de Champions League?

Jaques: Het hoogtepunt was voor mij de 4-0-zege van Liverpool tegen Barcelona. Niet alleen omdat ze een 3-0 achterstand wegveegden, maar vooral door de passie en totale overgave waarmee tegen een hoog tempo werd gevoetbald. Naar het beeld van hun Duitse trainer, Jürgen Klopp, langs de lijn een aanjager en een vat vol emotie.

Welke Belgische spelers hebben zich volgens jou dit jaar echt onderscheiden?

Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. Allebei opgeleid bij Ajax en nu de sleutel op de deur bij Tottenham, het hart van een sterke verdediging. De manier waarop zij zich al jaren geleden naadloos in die ploeg integreerden was indrukwekkend.Stap voor stap verlegden zij bij Tottenham hun grenzen.

En welke spelers uit andere landen trokken je aandacht?

Cristiano Ronaldo heeft nog maar eens blijk gegeven van zijn klasse op een moment dat niemand dat nog verwachtte. En verder zijn er die spelers die vooropgaan in het frisse en sprankelende voetballer dat Ajax serveerde: Frenkie de Jong, Matthijs De Ligt, Hakim Ziyech, Dusan Tatic. Ajax is de revelatie van het toernooi.

Een ploeg die teruggrijpt naar zijn DNA en streeft naar de schoonheid van het spel.

We hebben twee ploegen na een ongelooflijke match vanuit een haast verloren positie toch zien doorstoten naar de halve finales. En een aantal Belgische spelers hebben een grote rol gespeeld in die overwinningen. Wat vond u van die wedstrijden? Hoe hebben spelers als Origi en Vertonghen het volgens u gedaan?

Origi en Vertonghen hebben het goed gedaan, vooral bij Origi zag je dat het niveau van de ploeg hem mee naar boven stuwde.

De wedstrijden van de Champions League waren dit seizoen van een uitzonderlijk niveau en een zeer hoge intensiteit. Die onverwachte uitslagen en spectaculaire wendingen waren een zegen voor het toernooi. Een thuisoverwinning was al lang geen garantie meer om naar de volgende ronde door te stoten.

De finale wordt nu gespeeld tussen twee Engelse teams. Is dat het bewijs dat de Premier League de beste liga in de wereld is? En hoe belangrijk zijn Belgische spelers dit seizoen geweest voor de resultaten van de Engelse teams in Europa? We hebben het dan over spelers zoals De Bruyne, Hazard, Lukaku, Kompany …

De Premier League is inderdaad toonaangevend. Dat heeft te maken met de financiële mogelijkheden, ook en vooral door de televisiegelden.

Er zijn natuurlijk ook de buitenlandse investeerders, maar het grote verschil met vroeger is dat het beleid veel beter is. En vooral: buitenlandse voetballers en zeker ook buitenlandse trainers hebben voor een meerwaarde gezorgd.

Het is geen toeval dat de finalisten, Liverpool en Tottenham, door buitenlandse trainers worden geleid. Net zoals de finalisten van de Europa League trouwens, Chelsea en Arsenal.

En tot slot: wat verwacht u van de finale? Wie wint er en welke Belgische voetballers zouden de match wel eens in een beslissende plooi kunnen leggen?

Liverpool is favoriet. Zij hebben de meeste potentie. En de Belgen zullen schakels zijn in het radarwerk.

Duik in de geschiedenis van de UEFA Champions League-finale met onze exclusieve infographic.

Ontdek onze online spaarrekeningen.

Santander & UEFA

Ontdek meer over ons partnership met de UEFA Champions League

Het doel van Santander is mensen helpen groeien.

Dat is waarom we miljoenen mensen over de hele wereld helpen vooruitkomen in het leven. We investeren in hun ondernemingen, opleidingen en gemeenschappen. We bieden steun bij het creëren van een plek die ze hun thuis kunnen noemen.

Mensen helpen vooruitgaan gaat verder dan enkel de nodige financiële oplossingen bieden. Het gaat ook om relaties die mensen hebben met wie ze liefhebben, het gaat om de onvergetelijke ervaringen die hen maken tot wie ze zijn. Momenten van puur geluk doen hen alles anders vergeten, een steentje kunnen bijdragen tot een mooiere, eerlijkere wereld voor iedereen. Voor Santander betekent mensen vooruithelpen ook op deze vlakken een rol spelen.

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld omdat het mensen vooruit helpt zoals niets anders dat kan. We vinden voetbal daarom een perfect platform om ons doel kracht bij te zetten. Voetbal stelt Santander in de mogelijkheid om mensen uit te laten blinken op nieuwe en boeiende manieren.

Santander kan mensen helpen groeien. Voetbal ook. Samen maken we het waar.

Daarom sponsoren we de UEFA Champions League.