blog.santanderconsumerbank
Champions League
11/03/19
3 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
Verbazingwekkende feiten over de UEFA Champions League

Het is intussen al 65 jaar geleden dat de voorzitters van 31 Europese voetbalverenigingen zijn samengekomen om iets nieuws op te richten. Ze hebben elkaar ontmoet in Bazel, Zwitserland om de UEFA op te richten. De UEFA is nu een van de zes continentale groepen die het wereldvoetbal besturen. Maar als je denkt dat het van de ene dag op de andere een succes was, heb je het bij het verkeerde eind: het heeft bijna precies twee jaar geduurd voor de finale van de eerste European Champion Clubs’ Cup een feit was!

Het idee voor de Champions League-beker kwam van de eindredacteur van de Franse sportkrant L’Equipe. Real Madrid CF won de beker met 4-3 tegen Stade de Reims in Parijs. De UEFA heeft intussen 622 personeelsleden en werkt samen met 55 nationale voetbalverenigingen. De Champions League van 2018 moet bijna plaats maken voor de wedstrijd van dit jaar, dus het is een goed moment om enkele verbazingwekkende feiten en cijfers te bekijken die de UEFA Champions League zo bijzonder maken.

5 topscorers van de Champions League

 1. Cristiano Ronaldo – 122 goals
 2. Lionel Messi – 106
 3. Raúl González – 71
 4. Ruud van Nistelrooy – 60
 5. Karim Benzema – 60

Als je wilt winnen, win dan groots

Als je de grootste finaleoverwinningen in de geschiedenis van de UEFA Champions League onder de loep neemt, is er één team dat telkens terugkeert: Real Madrid.

Zij hebben drie van de vier overwinningen met de beste score op hun naam staan: 4-1 tegen Club Atlético de Madrid (Lissabon) in 2014; 4-1 tegen Juventus (Cardiff) in 2017; en 3-0 tegen Valencia CF (Saint-Denis) in 2000. Real Madrid prijkt ook bovenaan op de lijst van meeste deelnames (7), meeste overwinningen (7) en meest gespeelde finales (ook 7).

Meeste deelnames aan de Champions League

 1. Iker Casillas – 178 deelnames (Goals: 0)
 2. Cristiano Ronaldo – 163 (Goals: 122)
 3. Xavi Hernández – 157 (Goals: 12)
 4. Ryan Giggs – 151 (Goals: 30)
 5. Raúl González – 144 (Goals: 71)

Beste spelers die nooit de Champions League gewonnen hebben

Een handvol spelers hebben ondanks een verder ongelooflijke carrière nooit de trofee van de Champions League mogen vasthouden. We denken bijvoorbeeld aan spelers zoals Phillip Cocu, die 79 keer heeft meegedaan aan de competitie met PSV en Barcelona. Of Patrick Vieira, die 76 keer in de Champions League heeft gespeeld voor Arsenal, Juventus en Inter. En dan is er nog Cesc Fabregas, die meer dan 100 keer in de competitie heeft gespeeld maar elke keer naast de trofee heeft gegrepen.

Meest succesvolle clubs in de Champions League

 1. Real Madrid CF SPA
 2. FC Bayern München DUI
 3. FC Barcelona SPA
 4. ManchesterUnited FC ENG
 5. Juventus ITA

Op basis van het puntensysteem in de ‘All Time Rankings’ van de UEFA is RSC Anderlecht de meest succesvolle Belgische voetbalploeg. De ploeg staat op de 16de plaats – net onder Chelsea FC en boven PSV Eindhoven.

Wie mag de Champions League-beker houden?

De Champions League-trofee is 73,5 cm hoog en weegt 7,5 kg. De maker had maar liefst 340 uur nodig om hem te creëren. Dit is de vijfde versie van het huidige ontwerp.

De reden daarvoor is dat elke club die de trofee drie jaar op rij of vijf keer in totaal wint hem mag houden. Tot nu toe hebben Real Madrid, Ajax, Bayern München, Milaan, Liverpool en Barcelona elk een trofee in huis gehaald – maar de regels zijn net voor het seizoen van 2008-9 veranderd. De clubs die een beker mogen houden, krijgen sindsdien een replica in plaats van het origineel.

Meeste deelnames aan de Champions League door een Belgische speler

 1. Olivier Deschacht 63 (Goals: 0)
 2. Vincent Kompany 62 (Goals: 2)
 3. Timmy Simons 58 (Goals: 3)
 4. Axel Witsel 58 (Goals: 5)
 5. Filip De Wilde 57 (Goals: 0)

De Champions League-hymne

Wist je dat de hymne van de Champions League niet gekocht of legaal gedownload kan worden? Dat is een van de unieke weetjes over dit inspirerende muziekstuk dat de Britse componist Tony Britten in 1992 gecomponeerd heeft in de stijl van Händel.

De tekst van de hymne combineert de drie officiële UEFA-talen (Engels, Frans en Duits). In de officiële opname wordt de hymne gebracht door het Royal Philharmonic Orchestra en gezongen door het koor van de Academy of Saint Martin in the Fields.

De Belgische topscorer in de Champions League

Paul Van Himst, met 20 goals voor Anderlecht. Bonusweetje: Van Himst speelde ook mee in het voetbal- en oorlogsdrama over krijgsgevangenen Escape to Victory met Sylvester Stallone en Pelé.

Jeugd versus ervaring

Met zoveel teams uit zoveel verschillende nationale verenigingen is het niet verwonderlijk dat de leeftijden van de spelers op het veld nogal uiteenlopen. De jongste kampioen ooit is Nwankwo Kanu, geboren op 1 augustus 1976. Kanu was amper 18 jaar en 296 dagen oud toen hij in 1995 met AFC Ajax AC Milaan versloeg met 1-0.

De oudste speler is dan weer Paolo Maldini. Hij was 38 jaar en 331 dagen oud toen hij in 2007 voor AC Milaan tegen Liverpool FC speelde – ze wonnen de wedstrijd met 2-1.

Bij aanvang van het seizoen 2018/19 is bekendgemaakt dat Santander de nieuwe sponsor van de UEFA Champions League wordt. De overeenkomst duurt drie jaar en geldt voor de UEFA Super Cup, UEFA Youth League Finals en de nieuwe UEFA Futsal Champions League Final.