blog.santanderconsumerbank
Silhouette young woman practicing yoga lotus position, meditating, beach
27/02/19
2 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
Wat is ‘wellness’ en waarom is het belangrijk?

 Je denkt misschien dat het woord ‘wellness’ een moderne uitvinding is die beschrijft hoe je je goed kunt blijven voelen. Je weet dat de term in verband staat met het actief nastreven van dingen die je leven en je gezondheid bevorderen.

Maar eigenlijk dateert het woord ‘wellness’ van de jaren 1650 (volgens het Oxford English Dictionary). Het werd voor het eerst gebruikt in zijn moderne context in de jaren ‘50 in Arlington, Virginia. Toen gaf dr. Halbert L. Dunn een reeks van 29 lezingen over manieren om je wellness te optimaliseren.

Wellness in moderne tijden

De populariteit van de welzijnsbeweging is de voorbije jaren opnieuw opvallend gestegen. We denken meer na over de beste manieren om ons leven te bevorderen en onze gezondheid optimaal te houden. Dat hangt nu samen met specifieke doelstellingen zoals ‘leven en wellness’ of financieel wellness.

Dat laatste blijkt een grotere impact op ons geluk te hebben dan we tot nu toe beseften. De zorgen die gepaard gaan met een gebrek aan financieel wellness kunnen een grote invloed hebben op je gezondheid en zelfs je productiviteit op het werk. Dat gebrek kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een hoge schuldenberg of problemen om je dagelijkse uitgaven te betalen omdat je loon te laag is.

Wellness betekent ook financieel wellness

Wellness – en vooral financieel wellness – betekent dat je je bewust moet zijn van wat je moet doen om je welzijnsdoelstellingen te bereiken. Met betrekking tot financieel wellness kun je bijvoorbeeld dromen van genoeg geld om zonder problemen voor je dagelijkse behoeften te betalen, spaargeld hebben als een appeltje voor de dorst en geld opzijzetten voor je doelstellingen, zoals een comfortabel pensioen of de aankoop van een huis.

Financieel wellness draait niet alleen om sparen

Om dat te doen, zou je eerst je budget moeten bepalen – wat moet je elke dag uitgeven? Zo kun je gemakkelijker onnodige uitgaven achterwege laten en achterhalen waarop je kunt besparen. Vervolgens kun je beslissen hoe je dat extra geld wilt gebruiken en het opzijzetten als een appeltje voor de dorst en als fonds voor je ‘levensdoelen’.

In het begin is het niet eenvoudig om daar een gewoonte van te maken, maar zodra je het gewend bent om je aan een budget te houden – met af en toe een uitspatting voor iets wat je echt wilt – zul je veel meer het gevoel hebben dat je controle hebt over je geld. Wanneer je dat punt bereikt, zul je je minder zorgen maken over je financiële toestand en zal je financieel wellness een stuk beter zijn.

Santander Consumer Bank heeft spaarrekeningen voor iedereen, ongeacht de doelstellingen voor je spaargeld en de termijn waarbinnen je wilt sparen.

14/05/19
3 Minuten Lezen

3 fintechtrends om in 2020 en daarna in...

De term 'fintech' wordt gebruikt voor de nieuwe...

22/03/19
3 Minuten Lezen

Tienstappenplan voor een lang en gelukkig leven

Vijftigers leven doorgaans nog frank en vrij, maar...

11/03/19
3 Minuten Lezen

5 tips om gezond te leven als dertiger

Voor sommigen voelt hun dertigste verjaardag aan als...