blog.santanderconsumerbank
Senior woman shopping online
12/12/18
2 Minuten Lezen
Working Mother
5 tips om uw computer thuis veilig te houden

Online veiligheid is bijzonder belangrijk om uw privécomputer veilig te houden en uw identiteit te beschermen. Vooral thuis moet u zich ervan vergewissen dat uw computergegevens veilig zijn en dat uw kinderen niet blootstaan aan schadelijke of ongepaste inhoud via het internet. Met enkele preventiemaatregelen kunt u uw computer veilig houden. Wat gezond verstand en enkele kleine technische tips volstaan doorgaans om uw privécomputer beveiligd te houden:

Installeer een firewall

Een firewall is stukje hard- of software dat dienst doet als een barrière tussen het internet en een computer. Firewalls laten enkel bepaalde types gegevens door. Tegelijk werken ze ook als webfilter die kwaadaardige websites blokkeert.

Vermijd om gevoelige informatie te geven

Wees voorzichtig wanneer u gevoelige informatie vrijgeeft via het internet. Hoe betrouwbaar een website ook is, het is algemeen geweten dat u uw socialezekerheidsnummer of creditcardinformatie nooit mag doorgeven als u een site niet voor 100% vertrouwt. Informatie zoals de naam van uw huisdier of de meisjesnaam van uw moeder te grabbel gooien, kan tot identiteitsdiefstal leiden, aangezien het best mogelijk is dat u dezelfde gegevens ook op andere websites als veiligheidsvraag gebruikt.

Open NOOIT onbekende e-mails

Maak een er gewoonte van nooit verdachte of onbekende e-mails te openen. Als die bijlagen bevatten, mag u die ook in geen geval openen. Wees ook voorzichtig met e-mails van kennissen, zeker als u hebt vernomen dat hun account gehackt is. Als u een e-mail krijgt van iemand waarmee u geregeld contact hebt met daarin een verdachte link of inhoud, verwijder die mail dan meteen en breng de persoon in kwestie zo snel mogelijk op de hoogte. Op die manier blijft u beschermd tegen phishing en hackers.

Installeer een malwarescanner

Spyware, trojans, zombiecode, virussen, adware-keyloggers en nog veel meer andere schadelijke software zoekt zijn weg naar uw pc. Maar vaak raken computers besmet met malware die al jarenlang de ronde doet. Hoe komt dat? Doodeenvoudig omdat zij niet over degelijke software beschikken. Er zijn tal van pakketten op de markt die u kunnen beschermen tegen malware. Een bekende naam is Norton Internet Security, een pakket dat efficiënt werkt en alles van uw systeem houdt dat er niet thuishoort. Er zijn overigens ook heel wat gratis anti-virusprogramma's te vinden.

Gebruik een webfilter

Webfilters worden ook wel content-controlsoftware genoemd. Dit is een absolute must voor privécomputers waar uw kinderen ook op werken. Webfilters zijn software die speciaal ontworpen is om de websites die gebruikers via uw computer kunnen bezoeken, aan banden te leggen. Webfilters maken daarbij gebruik van ofwel een witte lijst ofwel een zwarte lijst. Een witte lijst geeft enkel toegang tot websites die de gebruiker vooraf heeft gekozen, en een zwarte lijst blokkeert de toegang tot sites die op basis van de geïnstalleerde filter als ongewenst worden beschouwd. Webfilters die schadelijke websites blokkeren, kijken naar de URL van de site en scannen de inhoud vervolgens op verboden sleutelwoorden, waarna zij beslissen of ze de verbinding toestaan of blokkeren. Webfilters zijn ideaal voor privécomputers, omdat ze ouders de mogelijkheid bieden ongepaste inhoud voor hun kinderen te blokkeren. Webfilters worden doorgaans geïnstalleerd als browserextensie, apart programma of onderdeel van een volledige beveiligingsoplossing.

 

Dit artikel werd geschreven door Natalie Bracco van Working Mother en werd wettelijk in licentie gegeven via het uitgeversnetwerk NewsCred. Met vragen over licenties kunt u terecht op legal@newscred.com.

Thu, 03/28/2019 - 13:39
1 Minuten Lezen

Zijn online spaarrekeningen veilig? [VIDEO]

We maken ons allemaal zorgen over onze veiligheid...

Tue, 02/26/2019 - 11:44
3 Minuten Lezen

Bezorgd over je veiligheid bij internetbankieren? Het is...

Online bankieren maakt het voor miljoenen mensen eenvoudiger...

Mon, 02/11/2019 - 15:01
1 Minuten Lezen

Vijf tips om een phishing-e-mail te herkennen

Bescherm jezelf met deze snelle gids om oplichterij...

Fri, 02/08/2019 - 14:10
2 Minuten Lezen

Vier maatregelen van Google Safe Browsing om je...

Google investeert volop in zelfrijdende auto's, virtual reality...