blog.santanderconsumerbank
Inputting his banking details
26/02/19
3 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
Bezorgd over je veiligheid bij internetbankieren? Het is veiliger dan je denkt!

Online bankieren maakt het voor miljoenen mensen eenvoudiger om hun geld te beheren. Bijna 70 procent van alle Belgische volwassenen maken er gebruik van. Dankzij internetbankieren kan je je rekeningen inkijken, geld overschrijven en zelfs leningen aanvragen van achter je laptop of met je smartphone.

Veel mensen geven echter de voorkeur aan hun vertrouwde bankkantoor en een persoonlijk gesprek. Flitsende krantenkoppen over opzienbarende inbraken hebben ons allemaal voorzichtiger gemaakt over welke informatie we via het internet delen, en of die informatie wel veilig is.

Internetbankieren zou je niet bang moeten maken. Er zijn heel wat beveiligingslagen die je persoonlijke informatie en je geld beschermen.

In dit artikel bekijken we hoe en waarom internetbankieren wel veilig is en geven we je een aantal tips om jezelf online te beschermen.

Wachtwoorden en authenticatie

Om gebruik te maken van de online diensten van je bank, heb je een profiel nodig. Daarvoor moet je een wachtwoord bedenken dat alleen jij kent.

De meeste banken vragen ook een bijkomende manier om je identiteit te bewijzen, als je je profiel wil raadplegen. Dat heet dan 'two-factor authenticatie' of dubbele authenticatie. Vaak krijg je van de bank ook een unieke code met de post toegestuurd. Die moet je, samen met je wachtwoord, iedere keer ingeven als je je wil aanmelden.

Door die dubbele authenticatie wordt het voor een inbreker veel moeilijker om je profiel hacken.

Online encryptie, hoe werkt dat?

Eens je online aangemeld bent, stuurt je computer of je smartphone een verzoek naar de bank om je informatie op het scherm weer te geven. Het gaat dan om je rekeningnummer, hoeveel geld er op je rekening staat en je recente verrichtingen.

Dat is erg gevoelige informatie. Daarom wordt alle communicatie tussen jouw apparaat en de bank versleuteld.

Zodra jij je aanmeldt, wordt er een sleutel gedeeld tussen jouw apparaat en de bank, zodat die allebei jouw informatie kunnen ontcijferen. Mocht iemand de versleutelde berichten dan toch onderscheppen, blijven die onleesbaar, omdat niemand anders de sleutel heeft.

Zo'n veiligheidsniveau is bijna niet te kraken. Om je een idee te geven: stél dat je een supercomputer zou kunnen bouwen die een miljard, miljard sleutels per seconde kan kraken, zou je nog steeds ongeveer 3×1051 jaar nodig hebben om alle mogelijke combinaties te testen.

Encryptie of versleuteling wordt steeds vaker gebruikt. Je kan zelf controleren of een website de nieuwste veiligheidsstandaard hanteert. In dat geval zie je bovenaan in je browser, aan de linkerkant van de adresbalk, een klein hangslotje. Het webadres moet ook beginnen met 'https' in plaats van 'http' – de 's' staat voor 'secure' (beveiligd).

Let op voor phishing e-mails.

Online-oplichters maken wel eens gebruik van 'phishing': ze sturen dan valse e-mails die zogezegd van de bank afkomstig zijn. In zulke e-mails wordt vaak gevraagd om software te downloaden, op een bepaalde link te klikken of persoonlijke of financiële informatie door te sturen.

Antwoord zeker niet op die e-mails en klik ook niet op de links of de bijlagen. Daarmee zou je immers schadelijke software op je computer of smartphone kunnen installeren. Het is niet altijd even eenvoudig om zulke oplichtingspraktijken te herkennen, daarom hebben we er een artikel aan gewijd.

Lees hier hoe je jezelf tegen phishing kan beschermen.

Snelle tips om veilig online te bankieren.

  • Kies een moeilijk te raden wachtwoord, liefst een reeks tekens in plaats van een woord (bv. 'ZjUX3d31ofQN')
  • De beveiligingen op smartphones en tablets (bijvoorbeeld vingerafdrukken of gezichtsherkenning) zijn al erg sterk. Je kan die methodes dus ook gebruiken om je aan te melden bij de app van je bank. De app zal dat waarschijnlijk zelf ook voorstellen en zal je helpen alles juist in te stellen.
  • Geef je aanmeldgegevens nooit door aan iemand anders.
  • Controleer je afschriften regelmatig op verdachte transacties.
  • Twijfel je of een e-mail van de bank wel echt is? Klik dan zeker niet op de bijlages of de links. Je kan het voorval wel melden bij de bank, via de contactgegevens die je op de website vindt.

Blijft internetveiligheid nog een raadsel voor je? Met onze handige gids rond cyberveiligheid voor beginners wordt het vast heel wat duidelijker en kan je jezelf beter beschermen.

Bij Santander Consumer Bank vind je verschillende spaarformules voor iedereen, ongeacht je doelstellingen of de termijn die je voor ogen hebt.

Thu, 03/28/2019 - 13:39
1 Minuten Lezen

Zijn online spaarrekeningen veilig? [VIDEO]

We maken ons allemaal zorgen over onze veiligheid...

Mon, 02/11/2019 - 15:01
1 Minuten Lezen

Vijf tips om een phishing-e-mail te herkennen

Bescherm jezelf met deze snelle gids om oplichterij...

Fri, 02/08/2019 - 14:10
2 Minuten Lezen

Vier maatregelen van Google Safe Browsing om je...

Google investeert volop in zelfrijdende auto's, virtual reality...

Tue, 02/05/2019 - 15:15
2 Minuten Lezen

Ondanks de AVG (GDPR) ben je nog steeds...

De AVG heeft gezorgd voor de harmonisering van...