blog.santanderconsumerbank
person using black laptop computer
04/02/19
2 Minuten Lezen
Santander Consumer Bank-Belgium
Termen rond cyberveiligheid voor beginners

We willen allemaal veilig zijn online. Maar het jargon dat wordt gebruikt in de wereld van cyberbeveiliging maakt het niet eenvoudig om te weten hoe we de diensten, systemen en toestellen die we gebruiken, kunnen beschermen.

Het hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn om je persoonlijke gegevens, bestanden en geld te behoeden voor cyberaanvallen. In dit artikel verklaren we de termen die je moet kennen om te garanderen dat jij en je gezin veilig surfen.

Wachtwoordmanager

Het is onmogelijk om elk online wachtwoord dat je gebruikt te onthouden – vooral wanneer experten aanraden om voor elke site een uniek, niet vanzelfsprekend wachtwoord te gebruiken. Wachtwoordmanagers zijn handig omdat ze je wachtwoorden creëren, opslaan en invullen op verschillende sites en toestellen.

Codering

Dit is de procedure waarin informatie wordt omgezet in een code die alleen een geautoriseerde partij kan ontcijferen en lezen. Gecodeerde berichten tussen mensen of computers kunnen niet ontcijferd worden wanneer aanvallers ze onderscheppen. Sommige berichtdiensten – zoals WhatsApp – hebben deze codering ingebouwd, maar in e-mailcommunicatie is ze niet standaard.

Multifactor-authenticatie (MFA)

Wachtwoorden zijn een eenvoudige manier om onze identiteit online te controleren, maar ze kunnen gestolen of geraden worden door aanvallers. Heel wat diensten bieden nu extra authenticatielagen aan. Een gebruikelijk voorbeeld is een unieke, eenmalige verificatiecode die wordt verzonden in een sms of via een app op je smartphone. Aarzel niet om gebruik te maken van MFA wanneer een website die optie aanbiedt. MFA wordt ook soms authenticatie in twee stappen of twee factoren (2FA) genoemd.

Malware

Malware is software die ontworpen is om jou of je computer te schaden. De term omvat:

  • Virussen, die verborgen zitten in andere programma’s en je gegevens stelen, verwijderen of ermee knoeien.
  • Spyware, die in je computer kijkt en informatie naar een aanvaller stuurt.
  • Ransomware, die je computer volledig of gedeeltelijk onbruikbaar maakt tot je losgeld betaalt aan de hacker.

Phishing

Scammers gebruiken deze methode om mensen te misleiden, zodat ze hun informatie of geld overhandigen. Ze kunnen automatisch met duizenden mensen contact opnemen via e-mail, sociale media of sms. De afzender zal zich voordoen als een betrouwbare bron (zoals een bank of internetleverancier) en aan de ontvanger vragen om op een link te klikken, een bestand te downloaden dat malware bevat of geld te sturen. Open nooit links of bijlagen in een bericht dat je niet vertrouwt.

Kwetsbaarheden

Hackers maken misbruik van zwakke plekken in websites, hardware en software. Die worden ook kwetsbaarheden genoemd. Veiligheidsexperts zijn constant verwikkeld in een race om hackers voor te blijven en die kwetsbaarheden op te lossen (of “herstellen”). Je software regelmatig updaten zodat die herstellingen worden toegepast, kost je helemaal niets en is essentieel voor de veiligheid van je toestellen.

Anoniem browsen

Wanneer je aan het surfen bent, vragen sommige websites je computer om informatie over jou te sturen. Ze slaan ook kleine bestanden op je computer op om je surfgedrag op te volgen. Dat doen ze meestal om je persoonlijke advertenties te tonen, maar misdadigers kunnen misbruik maken van het systeem. Heel wat browsers hebben een functie “privé browsen” die beperkt hoeveel gegevens je computer doorgeeft aan de websites die je bezoekt.

Virtueel privénetwerk (VPN)

VPN’s zijn een andere manier om je online activiteiten anoniem te maken. Ze creëren een beschermlaag tussen je computer en het internet door al het doorgaande verkeer te coderen. Voor de meeste VPN’s moet je als gebruiker betalen.

Wil je meer leren over online veiligheid? Lees dan deze nuttige tips om de gegevens van je gezin online te beschermen.

Thu, 03/28/2019 - 13:39
1 Minuten Lezen

Zijn online spaarrekeningen veilig? [VIDEO]

We maken ons allemaal zorgen over onze veiligheid...

Tue, 02/26/2019 - 11:44
3 Minuten Lezen

Bezorgd over je veiligheid bij internetbankieren? Het is...

Online bankieren maakt het voor miljoenen mensen eenvoudiger...

Mon, 02/11/2019 - 15:01
1 Minuten Lezen

Vijf tips om een phishing-e-mail te herkennen

Bescherm jezelf met deze snelle gids om oplichterij...

Fri, 02/08/2019 - 14:10
2 Minuten Lezen

Vier maatregelen van Google Safe Browsing om je...

Google investeert volop in zelfrijdende auto's, virtual reality...