blog.santanderconsumerbank
Shopping for their new home
08/02/19
2 Minuten Lezen
PC World
Vier maatregelen van Google Safe Browsing om je te beschermen tegen de gevaren van het internet

Google investeert volop in zelfrijdende auto's, virtual reality en andere projecten. Toch verdient de technologiereus nog steeds het meeste geld dankzij het web. Daarom haalt het bedrijf alles uit de kast om gebruikers te beschermen tegen schadelijke online content. De laatste jaren heeft Google zijn Safe Browsing-initiatief verbeterd om gebruikers van zowel Google Chrome als andere browsers te beschermen tegen allerlei listige online bedreigingen.

Heb je Chrome al eens gebruikt? Dan heb je vast al eens het grote, rode waarschuwingsscherm gezien in plaats van de webpagina die je zocht. Je kunt de opgevraagde pagina nog bekijken via de link Details, maar Google raadt je aan om te site niet te openen totdat de webmasters het probleem hebben opgelost.

Waarom is dit belangrijk? Mogelijk vinden ervaren gebruikers dat de beschermingsmaatregelen van Google te strikt zijn of hun online bewegingsvrijheid beperken. Maar voor de gewone gebruiker kan het internet razendsnel een mijnenveld van bedreigingen worden. Bovendien bestaat de kans dat Google door misleidende sites te blacklisten ervoor zorgt dat tal van vergelijkbare, gevaarlijke sites hun schadelijke praktijken stopzetten.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bedreigingen waar Google de afgelopen tijd tegen optreedt met het Safe Browsing-initiatief.

Misleidende downloadknoppen in advertenties

In februari nam Google maatregelen tegen misleidende downloads in advertenties. Ooit al eens terechtgekomen op een 'onfrisse' website? Dan heb je deze misleidende tactiek al herhaaldelijk aan het werk gezien. (Ze wordt, ironisch genoeg, ook toegepast op de advertenties van Google zelf). Misleidende advertenties bevatten downloadknoppen die schijnbaar onderdeel uitmaken van een website of, in de vorm van een pop-upvenster, van je besturingssysteem. Vaak vragen dergelijk advertenties om een 'verplichte' mediaspeler of update voor verouderde software te downloaden.

Waarschuwingen voor ongewenste software

Een jaar voor de maatregelen tegen advertentiedownloads trok Google ten strijde tegen zogenaamde 'ongewenste software'. Deze overkoepelende term heeft betrekking op allerlei verschillende soorten software. Het gaat bijvoorbeeld om software die, zonder kennisgeving, samen met een ander programma wordt geïnstalleerd. Een ander voorbeeld is software die je systeem infiltreert om je standaardzoekmachine of startpagina te wijzigen.

Downloadblokkeringen

Een van de eerste beschermingsmaatregelen van Google Chrome tegen potentiële online problemen was het blokkeren van downloads. Een halfjaar voordat Google waarschuwingen voor sites met ongewenste software lanceerde, 'blokkeerde' Chrome dergelijke softwareprogramma's zodra de download werd gestart.

Wanneer je een volgens Google een potentieel schadelijk bestand downloadt, wordt waarschuwing weergegeven in de downloadbalk onderaan je browservenster. Ook de knop Negeren en het pictogram Verboden toegang worden weergegeven. In de waarschuwing ontbreekt een optie om de ongewenste software te openen, maar je downloads worden niet volledig geblokkeerd. Je kunt ze namelijk nog openen via het tabblad Downloads in Chrome. Je kunt ook het downloadbestand rechtstreeks openen.

Social engineering

Potentieel schadelijke advertenties en irritante software blokkeren is een goed idee, maar 'social engineering'-aanvallen vormen ook een toenemende online bedreiging. Die aanvallen zijn gebaseerd op geavanceerde phishingtechnieken (bijv. zich voordoen als vertrouwd merk, nepwaarschuwingen maken of valse inlogpogingen melden). Google blokkeert sinds november sites met dergelijke misleidende content.

Dit artikel werd geschreven door Ian Paul van PC World en wordt met een geldige licentie verspreid via publicatienetwerk NewsCred. Neem bij vragen over de licentie contact op met legal@newscred.com.

Thu, 03/28/2019 - 13:39
1 Minuten Lezen

Zijn online spaarrekeningen veilig? [VIDEO]

We maken ons allemaal zorgen over onze veiligheid...

Tue, 02/26/2019 - 11:44
3 Minuten Lezen

Bezorgd over je veiligheid bij internetbankieren? Het is...

Online bankieren maakt het voor miljoenen mensen eenvoudiger...

Mon, 02/11/2019 - 15:01
1 Minuten Lezen

Vijf tips om een phishing-e-mail te herkennen

Bescherm jezelf met deze snelle gids om oplichterij...

Tue, 02/05/2019 - 15:15
2 Minuten Lezen

Ondanks de AVG (GDPR) ben je nog steeds...

De AVG heeft gezorgd voor de harmonisering van...